Tavaszig rács mögött maradhat Czeglédy Csaba
2017. december 10. 12:42

Három hónappal meghosszabbítaná az ügyészség Czeglédy Csaba és két bűntársa előzetes letartóztatását – értesült a Magyar Idők. A hárommilliárdos csalással gyanúsított szocialista politikust egy makói munkaerő-közvetítővel kapcsolatos büntetőperben szerdán tanúként hallgatja meg a Szegedi Törvényszék.

A karácsonyt és a szilvesztert is rács mögött töltheti Czeglédy Csaba, miután a Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta, hogy neki és két bűntársának három hónappal hosszabbítsák meg az előzetes letartóztatását – értesült a Magyar Idők. Érdeklődésünkre Szanka Ferenc, a főügyészség szóvivője elmondta: álláspontjuk szerint a három gyanúsított szabad lábra helyezése esetén továbbra is tartani lehet attól, hogy kivonják magukat az eljárás alól, bizonyítékokat semmisítenek meg, illetve további bűncselekményeket követnek el.

A Gyurcsány Ferenc DK-elnök és Botka László szegedi MSZP-s polgármester jogi képviseletét is ellátó ügyvéd, illetve társai ügyében szerdán a személyes meghallgatás után dönt a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája.
A főügyészség indítványával egyezően a járásbíróság tegnap megszüntette a szombathelyi MSZP-s politikus hét bűntársának előzetes letartóztatását. Úgy tudjuk, ők a korrupciós ügybe keveredett jogász vezette bűnszervezet alsóbb szintjein elhelyezkedő strómanok. Velük szemben a bíróság házi őrizetet és nyomkövető viselését rendelte el.

Az MSZP-s politikus fél éve került előzetes letartóztatásba Fotó: Havran Zoltán

Ismeretes: a fél évvel ezelőtt kirobbant korrupciós botrányban Czeglédyt és tizenhárom társát azzal gyanúsítják, hogy összesen 3,3 milliárd forintnyi áfát és személyi jövedelemadót nem fizettek meg az államnak. Czeglédy cége, a Human Operator Zrt. diá­kokat közvetített ki különböző munkahelyekre, és több ezer fiatalnak adós maradt a munkabérével. Felnőtt károsultjai is vannak a cégnek, a vállalat ugyanis több munkahelyre közvetített ki felnőtteket, jellemzően három műszakban dolgozó szakmunkásokat. Nekik fejenként több tízezer forinttal maradt adós a cég. A bűnszervezet áldozatainak anyagi kártalanítását az állam magára vállalta.

Czeglédy és társai ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folytat eljárást az adóhatóság, az ügyben eddig tizennégy embert helyeztek előzetes letartóztatásba. A nyár folyamán a nyomozó hatóság egy eisenstadti bankfiókban lefoglalt csaknem egy kilogrammnyi aranyrudat egy Czeglédy nevére nyitott széfben. Az akciót a főügyészség jogsegélykérelme nyomán az osztrák hatóságokkal közösen hajtotta végre, miután az Eurojust – az Európai Unió nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést koordináló ügynöksége – közreműködésével napvilágra került: Czeglédy Ausztriában pénzintézeti számlát is vezet.

A nyomozás során kiderült, hogy a politikus cége, a Human Operator Zrt. több alkalommal összesen több mint kétszázmillió forintnyi kölcsönt kapott a Dobrev Klára vezette Altus-cégektől, ezért Gyurcsány feleségét az adóhatóság nyomozói tanúként hallgatták meg.

Jövő keddre Czeglédy Csabát a Szegedi Törvényszék tanúként idézte be egy makói munkaerő-közvetítő céggel kapcsolatos büntetőperben. A tárgyalást szeptemberben napolták el, mert a másodrendű vádlott ügyvédje betegség miatt nem tudott megjelenni a bíróságon. A szövetkezet vezetőit azzal vádolják, hogy körülbelül egy év alatt több mint félmilliárd forint áfát csaltak el. Az ügyben azért idézték be Czeglédyt, mert az alapító azt vallotta, hogy az ügyvéd kérésére hozta létre a szövetkezetet.

magyaridok.hu
Címkék:
  • Polgárverés – 12 éve
    Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
MTI Hírfelhasználó