Szélsőséges muszlimok tiltakoztak Trump döntése ellen
2017. december 11. 12:50

Szélsőséges muszlim csoportok tagjai megmozdulást tartottak hétfőn az indonéz fővárosban Donald Trump amerikai elnök múlt heti döntése ellen, amelynek értelmében Washington ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának.

Több száz demonstráló gyűlt össze az Egyesült Államok jakartai nagykövetsége előtt. A szögesdróttal körbevett épületet több tucat rendőr őrizte.

„Vérünket adjuk Palesztináért” – harsogta a tüntetők egyik vezetője egy hangosbeszélő segítségével, miközben a társai egy izraeli zászlót égettek. A tiltakozók Trumpról készült képeket és amerikai zászlókat is meggyújtottak. Többen palesztin zászlókat lengettek, antiszemita jelszavakat skandáltak, és táblákat emeltek a magasba az intifádát, a palesztin felkelést támogató jelszavakkal.

A Trump döntése elleni megmozdulást az Iszlám Védelmezőinek Frontja (FPI) elnevezésű szélsőséges muszlim szervezet irányította, amely a saría, vagyis az iszlám törvénykezés bevezetését követeli – az egyébként szekuláris jogrendű – Indonéziában.

A hét végén egy jóval nagyobb, többezres tömeg követelte Jakartában, hogy Indonézia – a világ legnépesebb muszlim országa – korlátozza diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, illetve utasítsa ki az amerikai nagykövetet Jeruzsálem státuszának megváltoztatása miatt.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
 • Normalitás és radikalizmus
  A jellegtelenség puha diktatúrájában radikálisnak kell lenni, de a szó eredeti értelmében.
MTI Hírfelhasználó