Egy fiatal bangladesi férfi volt a New York-i robbantó
2017. december 12. 09:13

Ismeretlen eredetű robbanás történt hétfőn New York Manhattan városrészében egy buszpályaudvarnál, ennek következtében három metróvonalat kiürítettek.

Az elkövető kezdetleges csőbombát erősített magára, a robbanószerkezet a feltételezések szerint véletlenül lépett működésbe. A robbanásban négyen sebesültek meg könnyebben, köztük a csőbomba készítője, a hatóságok szerint egy 27 éves férfi, Akayed Ullah. Értesülések szerint a férfi bangladesi származású, Brooklynban él, s hét éve vándorolt be az Egyesült Államokba. A legsúlyosabb sebesüléseket Ullah szenvedte el, megégett a törzse, illetve mindkét keze. A három másik áldozat csak könnyebb sebesüléseket szenvedett, állapotuk stabil.

A férfit őrizetbe vették a hatóságok, s próbálják megállapítani, hogy valóban terrorista indíttatású volt-e a csőbomba készítése. A férfi egyelőre csak utalt arra, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet nevében akart merényletet elkövetni.

Az amerikai hatóságok azt már megállapították, a férfi nem állt közvetlen kapcsoltban a dzsihadista szervezettel, de a nyomozók szerint Ullah érdeklődött a terrorszervezet interneten terjesztett propagandaanyagai iránt.

A bangladesi rendőrség szerint a hazájában büntetlen előéletű Akayed Ullah szeptemberben szülőföldjére látogatott.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a merénylet helyszínén tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a csőbomba amatőr módon lett összerakva, az internetről letöltött útmutatás alapján. A Fox News konzervatív televízió pedig úgy tudja, nincsenek ismert bűntársai az egyik villamosipari cégnél dolgozó elkövetőnek, aki munkahelyén rakta össze a robbanószerkezetet.

A robbanás helyi idő szerint reggel 7:30-kor következett be, New York egyik legforgalmasabb részén. A közeli Port Authority buszpályaudvart kiürítették és lezárták, ahogy nyolc metróvonalat és Times Square körüli összes utcát is.

Sarah Sanders fehér házi szóvivő a történtekre reagálva kiemelte: a New York-i robbantás rávilágít a bevándorlási politika reformjának szükségességére. Mint mondta, a kongresszusnak együtt kell működnie Donald Trump elnökkel az amerikai határok védelme és egy érdemeken alapuló bevándorlási rendszer kialakítása érdekében.

New Yorkban legutóbb november 1-jén követtek el terrortámadást az Iszlám Állam nevében, akkor az üzbég származású, 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipov egy bérelt kisteherautóval a Világkereskedelmi Központ közelében a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. Nyolc embert ölt meg és tizenegyen súlyosan megsérültek a gázolásos merényletben.

Az Iszlám Állam, amely Szíriában és Irakban katonai szempontból vereséget szenvedett, az utóbbi hónapokban terrortámadásokra szólította fel szimpatizánsait világszerte, kifejezetten nyugati országokban.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Bajnai tálalja az új Soros-tervet
  A dokumentum a migráció támogatása mellett leginkább morális érveket sorakoztat fel, különösen sokat emlegeti a szolidaritást.
 • Sípolással és bekiabálásokkal cirkuszolt az ellenzék
  Kövér László az ellenzék viselkedésére reagálva azt mondta: „az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat”.
MTI Hírfelhasználó