Észak-Afrika irányába indulnak el a terroristák
2017. december 12. 10:33

Az Iszlám Állam terrorszervezet Líbiába, a Száhel övezetbe és a Szahara térségébe csoportosítja át egységeit és tervez ismét erőre kapni – közölte Abdel-Kader Messzahel algériai külügyminiszter.

A tárcavezető egy Oránban tartott hétfői fórumon, amely a terrorizmus elleni harc Afrikai vetületével foglalkozott, hangsúlyozta: „az Iszlám Állam felszólítást intézett követőihez, hogy induljanak Líbiába, a Száhel övezetbe és a Szahara térségébe”. Hozzáfűzte: a rendelkezésre álló információk között van olyan értesülésük is, hogy a külföldi dzsihadistákat is áttelepítik.

A terroristák egységei átszerveződnek, forrásokat gyűjtenek, s újabb kellő ideológiai és katonai felkészítést kapott harcosok toborzására készülnek, akik majd nagyobb hozzáértéssel látnak neki az interneten és a közösségi hálókon végzett tevékenységükhöz – mondta Messzahel.

Szmail Sergi, az Afrikai Unió (AU) békéért és biztonságért felelős biztosa vasárnap közölte, hogy a Közel-Keleten az Iszlám Állam soraiban harcolt mintegy 6000 afrikai szélsőséges készül visszatérni hazájába, miután a terrorszervezet vereséget szenvedett Irakban és Szíriában.

Az Oránban tartott fórumot Az AU és Algéria közösen szervezte, s azon számos tekintélyes szervezet vett részt, a többi között az Interpol, és az afrikai rendőrségi együttműködési szervezet, az Afripol is.

MTI
Címkék:
  • Polgárverés – 12 éve
    Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
MTI Hírfelhasználó