Kínai kémek profiljai lepték el a LinkedInt
2017. december 12. 12:52

Német politikusok és képviselők után kémkednek kínaiak a LinkedIn üzleti közösségi oldalon – közölte a német hírszerzés.

A német hírszerzés (BfV) nyilvánosságra hozta azokat a közösségi oldalon létrehozott hamis kínai profilokat, amelyek segítségével a kínai kémek információkat gyűjtöttek német politikusokról és tisztviselőkről. Ez szokatlan lépésnek számít a hírszerzés részéről, de a profilok lebuktatásával arra próbálják figyelmeztetni a lakosságot, hogy milyen veszélyes személyes információkat megosztani a közösségi felületeken. A kínai kémek a lebuktatott profilok segítségével több mint tízezer személlyel léptek kapcsolatba, legtöbb esetben fejvadásznak, tanácsadóknak és tudósoknak adták ki magukat.

Vonzó személyek még vonzóbb adatlappal

A kilenc hónapig tartó vizsgálat kimutatta, hogy német állampolgárok ezreit, köztük magas rangú diplomatákat és politikusokat környékeztek meg a kínai hírszerzés hamis profilt használó ügynökei.

Az ilyen nyilvánosságra hozott, „ nem létező személyek” között található például egy Rachel Li nevű nő adatlapja, aki profilja szerint a RiseHR fejvadásza. Ugyanilyen kétes adatokkal regisztrált egy Alex Li nevű személy is, aki adatlapja szerint a Kína–Kelet-Közép-Európa Intézetének projektmenedzsere, a valóságban viszont nem létezik ilyen személy ilyen háttérrel.

A legtöbb profil vonzó fiatal férfiakat és nőket mutat, a magát a Kínai Nemzetközi Politikai és Gazdasági Központ vezetőjének mondó Laeticia Chen képét például egy divatmagazinból vágták ki.

Európa több országában is vannak gyanús esetek

A Reuters vizsgálata után kiderült, hogy a kínai álprofilok több európai ország vezető diplomatáival és politikusaival is kapcsolatban álltak. Azt azonban nem lehetett megállítani, hogy a kapcsolatok a kezdeti közösségi érdeklődésen túlmutatnak-e. A BfV arra figyelmeztette a közösségi felületeket, de főként a LinkedIn felhasználóit, hogy keressék meg őket, ha gyanúsnak tűnő közösségi médiaprofilokat találnak.

A kínai külügyminisztérium szóvivője alaptalan vádaknak nevezte a német hírszerzés figyelmeztetését, melyeket állítása szerint semmilyen bizonyíték nem támaszt alá. Lu Kang hozzátette, hogy felelősségteljesebb magatartást várnak a német kormánytól és az az érintett szervezetektől.

hirado.hu - Reuters
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Bajnai tálalja az új Soros-tervet
  A dokumentum a migráció támogatása mellett leginkább morális érveket sorakoztat fel, különösen sokat emlegeti a szolidaritást.
 • Sípolással és bekiabálásokkal cirkuszolt az ellenzék
  Kövér László az ellenzék viselkedésére reagálva azt mondta: „az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat”.
MTI Hírfelhasználó