Törökország kevesli néhány arab ország reakcióját
2017. december 12. 23:28

Néhány arab ország "nagyon enyhén" reagált arra, hogy Donald Trump amerikai elnök múlt szerdán Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként - közölte Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden az NTV török hírtelevíziónak adott interjújában, egy nappal azelőtt, hogy az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) szerdán Isztambulban rendkívüli ülést tart.

Az 57 muzulmán országot tömörítő OIC rendkívüli ülését a szervezet soros elnöke, Törökország hívta össze Trump bejelentése után. Ankara szerint a washingtoni lépés "lángba borítja" a közel-keleti térséget, ezért a török vezetés azt szorgalmazza, hogy a OIC tagországai közösen lépjenek fel és "erős üzenetet" fogalmazzanak meg az amerikai döntéssel szemben.

Az elmúlt egy hét során sok ezer palesztin tüntetett Jeruzsálemben és a térség más városaiban. Az izraeli fellépés nyomán Recep Tayyip Erdogan török államfő  szerint négy palesztin vesztette életét, közel kétezren pedig megsebesültek.

Cavusoglu az NTV-nek elmondta: az amerikai döntésre nagyon világos válaszok is érkeztek az arab világból, de úgy tűnik, hogy némely ország "túlságosan óvakodik" és fél az Egyesült Államoktól. Cavusoglu ugyanakkor nem nevezte meg a bírált országokat. "Ha most nem állunk ki Jeruzsálemért, a muzulmánok harmadik legszentebb városáért, akkor mikor fogunk?" - tette fel a kérdést a török tárcavezető.

Cavusoglu jelezte: az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom külügyminiszteri szinten vesz részt a csúcstalálkozón, Szaúd-Arábia ugyanakkor még nem tisztázta, hogy kit küld.

A török külügyminiszter egyúttal rámutatott: azt látjuk, hogy a világ különböző részein  zsidók sem fogadják el az amerikai lépést.

A török államfő kedden közleményében arra szólította Washingtont, álljon el attól, hogy káoszba sodorja a térséget. Erdogan Izraelt pedig arra hívta fel, hogy politikájával a békéhez járuljon hozzá.

Az Iszlám Együttműködés Szervezetének fő célkitűzése, hogy megvédje a muzulmán világ jogait és érdekeit, valamint erősítse a tagországok közötti együttműködést és szolidaritást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői közlése értelmében a szerdai rendezvényen Oroszország megfigyelőként lesz jelen.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Bajnai tálalja az új Soros-tervet
  A dokumentum a migráció támogatása mellett leginkább morális érveket sorakoztat fel, különösen sokat emlegeti a szolidaritást.
 • Sípolással és bekiabálásokkal cirkuszolt az ellenzék
  Kövér László az ellenzék viselkedésére reagálva azt mondta: „az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat”.
MTI Hírfelhasználó