Szentmisével és hangversennyel emlékeznek Kodályra
2017. december 13. 10:48

Ünnepi szentmisével és hangversennyel emlékeznek Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára szombaton, a magyar kórusok napján a Váci Székesegyházban - közölte a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) az MTI-vel.

A szentmisét Beer Miklós megyéspüspök mutatja be. A szentmisén a Váci Székesegyházi Kórusiskola és a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusa előadásában Kodály Magyar Mise című műve és adventi motetták szólalnak meg Varga László, a váci székesegyház karnagya és Verbay Zsuzsanna karvezető vezényletével. Közreműködik Verbay Zsolt székesegyházi orgonista.

A hangversenyen Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnökének köszöntője után Kodály Adventi ének és Szép könyörgés, valamint Jacob Arcadelt Ave Maria, Anton Bruckner Locus iste és Knut Nystedt Laudate Dominum című darabja hangzik el a Győri Pedagógus Énekkar tolmácsolásában, Katona Tibor vezényletével. Kodály Missa Brevis című műve Duba Szilvia és Szarka Emília (szoprán), Heim Mercedes (alt), Komáromi Márton (tenor) és Klézli János (basszus), Bednarik Anasztázia orgonaművész, valamint a Ciszterci Szent Alberik Kórus (karigazgató Somogyváry Ákos) és a Kőbányai Szent László Templom Kórusa (karigazgató Varsányi István) előadásában szólal meg Somogyváry Ákos dirigálásával.

A KÓTA idén különleges felhívást tett közzé a magyar kórusok napja megünneplésére, amelyre 77 különböző korosztályú és összetételű együttes, magyarországi, felvidéki és erdélyi kórusok jelentkeztek. Így a Kárpát-medence legkülönbözőbb pontjain csaknem egy időben hangoznak el Kodály művei mintegy háromezer énekes tolmácsolásában. A résztvevő együtteseknek a KÓTA emléklapot adományoz, s a koncertek legjobban sikerült felvételeit a honlapján teszi közzé. A rendezvénysorozat központi eseményét szombaton a Váci Székesegyházban rendezik a Székesegyházi Kórusiskola, a Győri Pedagógus Énekkar, a Kőbányai Szent László Templom Kórusa, valamint a Ciszterci Szent Alberik Kórus közreműködésével.

Kodályra emlékeznek a Müpában

A 135 éve született Kodály Zoltánra emlékeznek koncertekkel és a Klassz a pARTon! eseménysorozat programjaival december 16-án és 17-én Budapesten, a Müpában.

December 16-án a Fesztivál Színházban Szirtes Edina Mókus Kodály-átiratokkal várja a kamaszokat, majd Kocsis Krisztián, Zsoldos Bálint, Oláh Vilmos és Devich Gergely kamarakoncertjén Bartók, Beethoven, Brahms és Kodály művei szólalnak meg.

MTI-fotó: Kovács Tamás

Az Üvegteremben Görög Noémi és Görög Enikő négykezes játékát Lukácsházi Győző kommentárjai egészítik ki, majd Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes tanítványainak Kodály-dalokból összeállított műsora hallható.

A zárókoncerten a Farkas Róbert vezette Óbudai Danubia Zenekar Érdi Tamás zongoraművész közreműködésével Mozart, Liszt, Weber, Chopin és Kodály műveit adja elő. Délelőtt Korhecz Imola és játszótársai verssel, dallal, tánccal hívják a legkisebbeket a Cimbora játszóházba, emellett rajzkiállítás és interaktív koncert is szerepel a programok között – közölte a Müpa az MTI-vel.

Másnap a Fesztivál Színházban Borbély Mihály fúvós, a Vujicsics Együttes alapító tagja Polygon nevű triójával és Dan Berglund svéd nagybőgős társaságában a magyar komponista zenéjéből merít ihletet.
A hangversenyteremben Kodály Zoltán szinte valamennyi zeneszerzői énje megmutatkozik a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyén, amelyen többek közt a Budavári Te Deum, a Jézus és a kufárok című kórusmű, valamint Szonatina csellóra és zongorára című műve hangzik el.

MTI
Címkék:
  • Polgárverés – 12 éve
    Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
MTI Hírfelhasználó