Rekord támogatottságon a lengyel kormánypárt
2017. december 13. 21:07

Rekordszintű, 50 százalékos támogatottságot élvez a lengyel kormánypárt – derült ki a Kantar Public közvélemény-kutató azon felméréséből, amely már Mateusz Morawiecki kormányfői megbízása után készült, s amelyet szerdán tették közzé.

A felmérést ezer fős mintán készítették hétfőn, a Morawiecki-kormány eskütétele napján, még az új kormányfő keddi parlamenti programbeszéde előtt.
Az eredmények azt mutatják, hogy a konzervatív Jog és Igazságosságra (PiS) a lengyelek 50 százaléka szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat. A kormánypárt támogatottsága ezzel 5 százalékkal növekedett ugyanannak a cégnek az egy hónappal ezelőtti felméréséhez képest.

A fő ellenzéki erőt adó jobbközép Polgári Platformot a megkérdezettek 17 százaléka támogatta, ami a novemberi eredményekkel összevetve 6 százalékkal kevesebb. Emelkedett viszont 3 ponttal a harmadik legerősebb parlamenti tömörülés, a szintén ellenzéki, de jobboldalinak tartott Kukiz´15 népszerűségi mutatója, amely jelenleg 11 százaléknál tart.

Változatlan maradt a további két parlamenti párt kedveltsége – a liberális Moderné (Nowoczesna, 9 százalék) és a mindenekelőtt vidéken népszerű Lengyel Parasztpárté (3 százalék). Míg az utóbbi nem kerülne be a parlamentbe, 5 százalékos támogatottsággal a bejutási küszöbre került a jelenleg parlamenten kívüli Baloldali Demokratikus Szövetség.

A PiS a szavazatok mintegy 37,6 százalékával nyerte meg 2015 októberében a parlamenti választásokat.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Bajnai tálalja az új Soros-tervet
  A dokumentum a migráció támogatása mellett leginkább morális érveket sorakoztat fel, különösen sokat emlegeti a szolidaritást.
 • Sípolással és bekiabálásokkal cirkuszolt az ellenzék
  Kövér László az ellenzék viselkedésére reagálva azt mondta: „az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat”.
MTI Hírfelhasználó