Moszkvát aggasztja, hogy marad Szíriában Amerika
2017. december 13. 22:16

Oroszországot nagyon aggasztja, hogy az Egyesült Államok erői maradni szándékoznak Szíriában, amihez sem az ENSZ Biztonsági Tanácsától nem kaptak felhatalmazást, sem az ország törvényes vezetése nem hívta be őket – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán Moszkvában.

Rjabkov szerint ezzel Washington azt bizonyítja, hogy nem tartja tiszteletben a nemzetközi jog normáit. „Úgy gondoljuk, Washington nem mondott le arról, hogy kormányváltást hajtson végre Damaszkuszban, ráadásul olyan módszerekkel, amelyeknek semmi közük sincs a politikai rendezéshez” – mondta.
Rjabkov ezzel Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő kijelentésére reagált, amely szerint az Egyesült Államok még nem fejezte be küldetését Szíriában, és az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szervezet katonai megsemmisítése nem ért véget a közel-keleti államban, ahogy azt Moszkva állítja.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán Moszkvában „alaptalannak” és „logikátlannak” minősítette Donald Trump amerikai elnöknek azt a kijelentését, amely szerint az Egyesült Államok aratott győzelmet Szíriában a terroristák fölött. Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke ennél határozottabban fogalmazott, azt hangoztatta, hogy Washington saját győzelmének hangoztatásával igyekszik kivenni részét Oroszország dicsőségéből.

Matvijenko hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erőknek az IÁ felett a szíriai hadsereggel közösen aratott győzelme megváltoztatta a Moszkvához való viszonyt a Közel-Keleten, ahol Oroszországra mint erős, világrendet alakító világhatalomra tekintenek. A házelnök elmondása szerint Vlagyimir Putyin elnök főparancsnoki minőségében személyesen irányította a szíriai művelet előkészítését, és méltatta, hogy a fegyveres erők irányításán túl a politikai rendezés folyamatára is „jutott ereje”.

Matvijenko szerint Szíria Putyin „nagy személyes győzelme és nagy személyes sikere” volt. Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke újságírókkal közölte, hogy a kamara az év végéig ratifikálja majd a szíriai Tartuszban működő hadikikötő 49 évig tartó orosz használatáról szóló megállapodást. A műszaki kiszolgáló bázist Moszkva teljes értékű haditengerészeti támaszponttá szándékozik fejleszteni.

Az újraválasztásra pályázó Putyin elnök hétfőn jelentette be a hmejmími orosz légitámaszponton, hogy az orosz fegyveres erők a szíriai hadsereggel közösen a nemzetközi terrorizmus legharcképesebb csoportosulását zúzták szét Szíriában, és elrendelte a csapatok részleges kivonását.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Bajnai tálalja az új Soros-tervet
  A dokumentum a migráció támogatása mellett leginkább morális érveket sorakoztat fel, különösen sokat emlegeti a szolidaritást.
 • Sípolással és bekiabálásokkal cirkuszolt az ellenzék
  Kövér László az ellenzék viselkedésére reagálva azt mondta: „az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat”.
MTI Hírfelhasználó