A múlt század tragikus alakja volt Mihály román király
2017. december 16. 21:33

A múlt század tragikus alakjának nevezte Mihály román királyt Pászkán Zsolt Románia-szakértő az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

Ezt azzal indokolta, hogy az uralkodót a több évtizedes száműzetés után is távol tartotta a hatalomtól a román politikai elit.

Pászkán Zsolt hangsúlyozta: Mihály király szerepét az 1944. augusztus 23-i fordulatban - amikor Románia hirtelen Németország csatlósából a Hitler elleni szövetség tagja lett - nem szabad lebecsülni.

Pályafutását ugyanakkor nehéz értékelni, hiszen - bár kétszer is ült a román trónón - gyakorlatilag egyszer sem uralkodott - mondta.

A szakértő a régi kommunista vezetésből kivált új román politikai elit rossz helyzetfelismerésének nevezte, hogy nem engedték hazatérni az ország egykori uralkodóját. Félelmük azért is alaptalan volt, mert Mihály nem volt nyíltan ellenséges a volt kommunistákkal, személyiségéből fakadóan hajlott a megbékélésre és a formális uralkodói szerep közelebb állt hozzá, mint a politikai tevékenység.

Pászkán Zsolt szerint Mihály egy nyugati országban valószínűleg békésen uralkodhatott volna, ám Romániában ez a lehetőség nem adatott meg, a közélet iránt pedig - mint mondta - a volt király gyermekei sem mutatnak nyilvános érdeklődést.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
 • Normalitás és radikalizmus
  A jellegtelenség puha diktatúrájában radikálisnak kell lenni, de a szó eredeti értelmében.
MTI Hírfelhasználó