Nógrádi: hamis infókat ad át a fogva tartott iszlamista
2017. december 17. 10:20

Együttműködést ajánlott fel a belga titkosszolgálatoknak és vissza szeretne térni Belgiumba egy iraki börtönben fogva tartott belga származású iszlamista harcos, aki Irakban halálbüntetésre számíthat – közölte pénteken egy belga napilap.

Az adatok szerint mintegy 630 dzsihadistát tartanak nyilván a belga terrorista harcosok adatbázisában és eddig legalább 121-en tértek vissza a korábban Szíria, vagy Irak területén, az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékében harcolók közül Belgiumba.

A fogva tartott férfi állítása szerint csak gyerekeket képzett ki fegyveres harcokra, azonban a szakértő feltette a kérdést, hogy vajon hogy tudja őket kiképezni, ha soha nem szerzett harctéren tapasztalatot? Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő szerint az, hogy a férfi a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokért bocsánatot kért és hogy elmondta, soha nem vett részt harcokban mind azt mutatják, hogy életben szeretne maradni. Ami az ő szempontjából logikus, hiszen Irakban nyilvánvalóan kivégzik, Belgiumban „megússza néhány év börtönnel”.

Az M1 Ma reggel című műsorában Nógrádi György elmondta, a fontos kérdés az lehet, hogy Európa mit szeretne a hasonló esetekben tenni a visszatérő iszlamista harcosokkal. Véleménye szerint vagy meg akar szabadulni tőlük Európa, vagy információkat szeretnének megtudni tőlük a hatóságok, azonban vélhetően hazudni fognak.

A szakértő szerint rendkívül kétélű ez a dolog, hiszen ahogy mondta, rengeteg információt tudhatunk meg egy-egy ilyen iszlamista harcostól, azonban az általuk átadott információk után rengeteg pénzt kell elkölteni a terrorgyanús emberek követésére és ellenőrzésére. Szinte lehetetlen feladat – fogalmazott a szakértő.

A teljes beszélgetést itt megtekintheti.

hirado.hu - M1 Ma reggel
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Bajnai tálalja az új Soros-tervet
  A dokumentum a migráció támogatása mellett leginkább morális érveket sorakoztat fel, különösen sokat emlegeti a szolidaritást.
 • Sípolással és bekiabálásokkal cirkuszolt az ellenzék
  Kövér László az ellenzék viselkedésére reagálva azt mondta: „az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat”.
MTI Hírfelhasználó