Súlyos sebet ejtett Katalónián a zűrzavar
2017. december 17. 11:45

Katalóniát idén két válság is sújtotta, a függetlenségi törekvések, amelyek utcai megmozdulásokat eredményeztek, valamint az iszlamista terror, ezek közösen okozták a turisták elmaradását.

Tíz-tizenöt százalékkal kevesebb ember látogatott októberben és novemberben Barcelonába, mint egy évvel korábban, és várhatóan hasonlóan kisebb érdeklődéssel számolhatnak a katalán főváros szállodásai a jövő év elején is, derül ki egy gazdasági elemzésből. Katalóniát idén két válság is sújtotta, a függetlenségi törekvések, amelyek utcai megmozdulásokat eredményeztek, valamint az iszlamista terror, ezek közösen okozták a turisták elmaradását.

Katalónia Spanyolország leggyorsabban fejlődő régiója, ide látogat a legtöbb turista, bevételeinek 12 százalékát adja az idegenforgalom, mintegy négyszázezer embernek adva munkát. Az elemzők arra számítanak, hogy 2018 első harmadában nagyjából tíz százalékkal kevesebb vendéget fogadnak, mint egy évvel korábban.

Közös érdek, hogy a stabilitás visszatérjen a térségbe Fotó: Kurucz Árpád

A válság a fogyasztást is befolyásolja. A katalánok négy százalékkal kevesebbet költöttek októberben, mint egy évvel ezelőtt. Csökkentek az autó­eladások, visszaesett a fogyasztási cikkek vásárlása, a legtöbben ideiglenesen szüneteltetik a befektetéseket. A katalán gazdaság gerincét adó ágazatok, a mezőgazdaság, a vegyipar és az autóipar összesen nagyjából 19 százalékos veszteséget kénytelenek elkönyvelni, ami kihat a spanyol gazdaság általános teljesítményére is.

Elemzők rámutatnak: a bizonytalanság miatt nagyjából háromezer cég helyezte át tevékenységét Katalóniából más tartományba. Köztük van a két legnagyobb katalán pénzintézet, a CaixaBank és a Banco Sabadell, amelyek attól tartottak, hogy a tartomány függetlenségi törekvései politikai problémákat okozhatnak számukra. A két bank nagyjából hatmilliárd eurót vitt ki Katalóniából, és bár pusztán adminisztrációs lépésről volt szó, ez jól mutatja a bizonytalanságot.

Ez pedig nem csupán a mindennapi emberek számára jelent problémát, de a cégvezetők is így gondolkodnak, és inkább kivárnak a befektetésekkel. Ma Katalónia és Spanyolország közös érdeke, hogy a stabilitás visszatérjen a tartományba, ám ehhez szükség van a politikai stabilitásra is, márpedig sem Spanyolországban, sem Katalóniában nem ez a jellemző.

magyaridok.hu
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
 • Normalitás és radikalizmus
  A jellegtelenség puha diktatúrájában radikálisnak kell lenni, de a szó eredeti értelmében.
MTI Hírfelhasználó