Szinte biztos a Jobbik szakadása
2017. december 17. 18:01

A mostani időközi választások eredményeinek tekintetében a Jobbik kétkulacsos néppártosodása kudarcot vallott, a radikális és liberális szavazókat egyaránt megszólítani igyekvő politika Vona Gábor és körének személyes felelőssége – jelentette ki Nagy Ervin volt jobbikos politikus, a párt egyik alapítója a Vasárnap Újság e heti adásában. Mint elmondta, szinte biztos, hogy a 2018-as választás Vona Gábor bukásával és a Jobbik szétszakadásával fog végződni.

Nagy veszteségnek tartja a volt jobbikos, hogy Morvai Krisztina, Gaudi Nagy Tamás és Borbély Zsolt Attila már nem a Jobbikban képzelik el a jövőjüket. Szerinte azonban vannak olyanok a pártban – mint a most éppen a katonaságnál szolgáló Novák Előd –, akik még bíznak abban, hogy a párt visszatérhet az alapító okiratában megfogalmazott nemzeti radikális útra.

Egy szakadás után nem tudni, ki vezetheti a nemzeti radikalizmus pártját, ugyanis már nagyon sokan lejáratódtak amiatt, hogy vállalták Vona Gáborral a cukisodás útját – fogalmazta meg aggályait a volt jobbikos politikus.

„Már nem megbízható a párt”

Nagy Ervin, aki 2008-ban távozott a pártból Kovács Dáviddal együtt, elmondta: „régi bajtársak” keresik fel azzal a véleménnyel, hogy nem bíznak meg a pártban, mivel a Vona Gábor körüli pragmatikus tanácsadók miatt „a párt elárulta a nemzeti radikalizmust”, és csak számoknak tekintik a szavazókat. Ez a folyamat természetesen a párt táborát sem hagyja érintetlenül: kicserélődik és fogy – fogalmazta meg a Jobbik „morális bűnének” következményeit.

Elképesztő gyűlölethullámot indukált ez a változás, ami annak is köszönhető, hogy olyan emberekkel szerepel együtt a Jobbik elnöke, mint például Rangos Katalin, aki évekig nem volt hajlandó jobbikossal interjút készíteni – fűzte hozzá a Jobbik egyik alapító politikusa.

Személyi válság van a baloldalon, azon a térfélen nincsen olyan ember, aki képes lenne a kormányzásra – tért ki a baloldali ellenzéki pártokra. Karácsony Gergellyel kapcsolatban megjegyezte: a politikai kalandorként is jellemzett politikus „ha a ló nincs, jó a szamár is” alapon lehet a szocialista kormányfő-jelölt, de ez a régi szocialistákban unszimpátiát indukálhat.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó