Erdogan Kelet-Jeruzsálemben nyitna nagykövetséget
2017. december 17. 21:21

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap bejelentette, Kelet-Jeruzsálemben nyitna nagykövetséget országának, követve az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) december 13-i határozatát, amellyel Kelet-Jeruzsálemet nyilvánította Palesztina fővárosává.

„Már elismertük Kelet-Jeruzsálemet a palesztin állam fővárosaként, de nem volt lehetőségünk arra, hogy megnyissuk ott nagykövetségünket, mivel Jeruzsálem megszállás alatt áll” – mondta Erdogan.

„Isten akaratából és segedelmével már közel a nap, amikor nagykövetséget nyitunk ott” – hangoztatta a török államfő a dél-törökországi Karamanban, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) helyi rendezvényén.

A jeruzsálemi főkonzulátust már most is nagyköveti rangban szolgáló diplomata vezeti, ugyanakkor a török nagykövetség Izraelben – más államokhoz hasonlóan – Tel-Avivban található.

Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A bejelentés nyomán ismét elmélyült a palesztinok és Izrael közötti konfliktus.

A nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Mivel Tel-Avivot ismerik el Izrael fővárosának, a külföldi nagykövetségek is ebben a tengerparti nagyvárosban vannak. Izrael szerint az „örök és egységes” Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.

Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének egyik tanácsadója a Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak nyilatkozva elmondta, Trump döntését követően a palesztinok nem hajlandóak egyeztetni az izraeli-palesztin konfliktusban közvetíteni próbáló amerikai tisztségviselőkkel. Az időben nem korlátozott bojkott, mint mondta, kiterjed Jason Greenblattra, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjára és Trump vejére és tanácsadójára, Jared Kushnerrre is.

MTI
Címkék:
  • Polgárverés – 12 éve
    Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
MTI Hírfelhasználó