A lengyel médiahatóság visszavonta a TVN bírságát
2018. január 12. 15:57

A lengyel médiahatóság visszavonta a TVN amerikai kereskedelmi televízióra az ellenzéki akciók törvénysértőnek minősített tudósítása miatt kiszabott bírságot, ám a felügyeleti szerv pénteki közlése szerint ezzel nem oldódott meg a társadalmi konfliktusokat szító tudósítások problémája.

A lengyel országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) tavaly decemberben szabott ki 350 ezer eurót értékű bírságot a TVN-re, arra hivatkozva, hogy a csatorna törvénysértő módon tudósított az egy évvel ezelőtti ellenzéki parlamenti ülősztrájkról.

A KRRiT szerdán visszavonta a bírságot, figyelembe véve az újságírói szervezetek véleményét és a TVN érvelését. A médiahatóság elnöke, Witold Kolodziejski egyúttal kilátásba helyezte egy újságírói kerekasztal összehívását, mely az újságírók ellen irányuló agresszió problémájával foglalkozna.

Kolodziejski ezzel többek között azokra a szóbeli és tettleges támadásokra utalt, amelyek az utóbbi hetekben a lengyel közszolgálati televíziónak az ellenzéki tiltakozásokról tudósító munkatársait érték.

A Rzeczpospolita című jobbközép napilapban pénteken megjelent interjúban Kolodziejski megerősítette a KRRiT azon véleményét, miszerint a TVN tudósításai a parlamenti ülősztrájkról "nem voltak semlegesek, és az akkoriban fennálló veszélyes hangulatokat szíthatták". A bírság visszavonását a TVN által kilátásba helyezett perrel is indokolta, mely szerinte több évig is húzódhatna, ami "nem segítené elő a helyzet tisztázását".

Kolodziejski szerint Lengyelországban továbbá is fennáll az a probléma, hogy a média a politikai konfliktusok közvetlen szereplőjévé válik.  A megoldást éppen az újságírói kerekasztalnál keresnék, melyen egy, minden irányultságú média számára elfogadható újságírói kódexet fogalmaznának meg.

A TVN és a szintén kereskedelmi Polsat televízió a közszolgálati televízió (TVP) mellett a legnézettebb Lengyelországban. Az első kettő csatornáit, hírtelevízióit az ellenzéknek kedvezőknek tartják, a TVP csatornái a kormánypárttal rokonszenvezők körében a legkedveltebbek.

MTI
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • A nemzet védelme a történelem értelme
  Számunkra nem célja van a történelemnek, hanem értelme: az, hogy fennmaradjon az a nemzet, amelynek része vagyunk, és az a kultúra, amely otthonunkká teszi a szülőföldünket.
 • Róna Péter és a magyar valóság
  Ráadásul érzek Róna szavaiban egy jó adag liberális intoleranciát is: ha nem úgy gondolkodtok, mint mi, nyugatiak és nyugatimádók, akkor csak és kizárólag keletiek és barbárok lehettek.
 • Bayer: A hetedik koporsó
  A mi tisztünk bebizonyítani, hogy hiába ácsolják újra és újra a koporsóinkat, soha, senkinek nem fog sikerülni.
MTI Hírfelhasználó