Elrabolt iskolás lányokról közölt felvételt a Boko Haram
2018. január 15. 16:57

A fundamentalista muszlim terrorcsoport hétfőn tett közzé egy huszonegy perces felvételt, amin 12 fogva tartott és átnevelt, csecsemőt tartó nő volt látható és hallható. A mutatott fiatal nők elmondásuk szerint tagjai a 2014-ben elrabolt kétszázhetven chiboki iskolás lányoknak, akik közül jelenleg körülbelül százat tart fogva a szervezet. A felvételen az egyik csadoros nő elmondja, hogy jó soruk van elrablóik mellett, boldogok, mert a Boko Haramnál meglelték hitüket, és, ha Allah irgalmas soha nem térnek haza.

A csoport vezetője Abubakar Shekau is szerepel a felvételen. Elmondása szerint a lányokat örökbe fogadták, akik ennek hála megmenekültek a Nyugat mérgező tanításai elől. Ez a nyilatkozat nem meglepő, hiszen maga a Boko Haram szavak az Észak-Nigériában elterjedt hausa nyelven azt jelenti, hogy a tiltott nyugati oktatás.

A nyugati kultúraellenes csoport 2014-es emberrablása nagy hírverést okozott világszerte, hírességek által támogatott „Hozzátok vissza lányainkat!” kampány sikerének is köszönhető, hogy több mint százhetven lányt elengedtek már. Bár ez örömteli, különböző segélyszervezetek úgy vélik, hogy a csoport több ezer felnőttet és gyereket rabol el minden évben, akiknek ügye nem kerül a nagy nyilvánosság elé.

A Boko Haram 2009-es alakulása óta több mint húszezer embert ölt meg, és több millió embert kényszerített észak-nigériai otthonának elhagyására, ahol pokolgépei mai napig szedik áldozataikat.

MTI
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Az üzenetek Junckerékhez és Macronhoz is eljutnak majd
  Az Európa jövőjéről lefolytatott fórumokon megfogalmazott legfontosabb üzeneteket a kormány el fogja juttatni az Európai Bizottságnak és Emmanuel Macron francia elnöknek is. Utóbbi korábban maga javasolta, hogy minden tagállamban legyen állami konzultáció Európa jövőjéről – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a közmédiával.
 • A migráció liberális félreértelmezése
  A liberálisok individualista, az egyénből kiinduló szemlélete lehetetlenné teszi azt, hogy a migráció csoportos, kollektív, tömeges megjelenési formájával kezdeni tudjanak valamit.
 • Brüsszel legújabb elképesztő "termékei"
  Brüsszel jelenlegi bevándorláspárti többsége továbbra is ontja magából a migránspárti intézkedéseket és javaslatokat, legújabb elképesztő "termékei" a migránskártya és a migránsvízum - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó