Folytatódott a politikai taktikázás a baloldalon
2018. január 15. 22:16

Kiderült, hogy az MSZP-vel és a Párbeszéddel közösen indul a Liberális párt a választáson. Már az elmúlt napokban is lehetett ilyen híreket hallani, de mától hivatalos az információ. Arról nincs hír, hogy ez három párti lista lesz-e, aminek 15 százalékot kell teljesítenie, vagy csak kétpárti, néhány liberális beugróval. Vélhetően Karácsony Gergely vezeti majd a két vagy három párti közös listát. De még mindig nem biztos, mert megint megerősítette, hogy ha van jobb jelölt, visszalép – hangzott el az M1 Híradójában.

Közösen indul az MSZP, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt – ezt írták a pártok közös közleményükben, amelyet Molnár Gyula, Karácsony Gergely és Fodor Gábor is aláírt. A nyilatkozat szerint egyetértenek abban, hogy széleskörű együttműködésre van szükség.

Az MSZP szerint ez ennyire egyszzerű lenne. Molnár Gyula szombaton a párt választmányi ülésén mutatta meg, hogyan szavazhatna mindenki egy közös szövetség listájára, amelyet miniszterelnök-jelöltként Karácsony Gergely vezet. A többi baloldali pártot ezért arra kérték, hogy csatlakozzanak az együttműködéshez.

Csakhogy eddig senki sem jelentkezett, sőt, a baloldali pártok sorra jelentik be, hogy külön indulnak. Hétfőn a Momentum jelezte, hogy külön listát ők is állítanak az MSZP-Párbeszéd ellen.

Az Együtt is magabiztos. Olyannyira, hogy a párt szombaton miniszterelnök-jelöltet is állított Szigetvári Viktor személyében. Elnökségi tagjuk, Pataki Márton hétfőn arról beszélt: annak ellenére, hogy jelenleg egy százalékon állnak, áprilisban egyedül is képesek lesznek bejutni a parlamentbe. Az MSZP-Párbeszéd-Liberálisok alkotta vegyesfelvágottba szerinte fölösleges lenne belépniük.

Az LMP még szeptember végén határozott arról, hogy nem vár senkire és Szél Bernadett lesz a miniszterelnök-jelölt.

Szombaton pedig a DK-nál is hivatalossá vált, hogy a Karácsony Gergely vezette pártszövetség ellen indulnak. Gyurcsány Ferenc maga jelentette be, hogy ő lesz a listavezető.

Közben úgy tűnik, még az MSZP-Párbeszéd és immár a Liberálisok közös miniszterelnök-jelöltje is bizonytalan. Karácsony Gergely hétfőn az újságíróknak már arról beszélt, tulajdonképpen nem is ragaszkodik a közös listához, és most már bármilyen együttműködésnek örülne. Ráadásul ezúttal is azt mondta, ha kell, végigcsinálja a kampányt, de ha lenne más jelölt, akkor visszalépne.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó