Martin Luther Kingre emlékeznek az Egyesült Államokban
2018. január 16. 09:20

Martin Luther King polgárjogi harcosra emlékeztek szerte az Egyesült Államokban hétfőn, a meggyilkolt politikus tiszteletére tartott emléknapon, amely az idén a születésnapjára esett.

Az Egyesült Államokban minden év január harmadik hétfőjén emlékeznek az 1968 tavaszán Memphisben meggyilkolt polgárjogi harcosra s ez a nap nemzeti ünnep, munkaszüneti nap. Martin Luther King január 15-én lett volna 89 esztendős.

Atlantában, abban az Ebenezer baptista templomban, ahol annak idején Martin Luther King prédikált, a leánya, Bernice King tiszteletes-asszony vezette a megemlékezést, a meggyilkolt politikus legidősebb fia, Martin Luther King III. pedig Washingtonban, a King-emlékmű előtt mondott beszédet. Mindketten kitértek a Donald Trump elnöknek tulajdonított kifejezésre, amellyel a Haitiból, Salvadorból és afrikai országokból érkező bevándorlók szülőföldjét "pöcegödör országoknak" minősítette és hozzátette, hogy inkább az észak-európai Norvégiából kellene bevándorlókat fogadni.    

Martin Luther King III. Washingtonban leszögezte: "amikor egy elnök kitart amellett, hogy nemzetünknek olyan fehér országokból lenne szüksége még több állampolgárra, mint Norvégia, akkor nekem nincs mit mondanom, nem gondolom még azt sem, hogy egyáltalán időt kellene fecsérelnünk arra, hogy ez mit jelent". Majd Donald Trumpra utalva hozzátette: "meg kell találnunk a módját annak, hogy hassunk ennek az embernek a szívére".    

Bernice King Atlantában több száz ember előtt azt hangsúlyozta: "nem szabad megengedni, hogy a világ nemzetei azt gondolják, hogy elnökünk szavai Amerika igazi szellemiségét tükrözik". Leszögezte: "egy nép, egy nemzet, egy vér, egy sorközösség vagyunk", majd hozzátette, hogy "a civilizáció és az emberiség Afrika földjéről származik".    

Az Ebenezer baptista templom lelkésze, Raphael Warnock Donald Trump "tegyük ismét naggyá Amerikát!" jelszavát vitatta. A tiszteletes kijelentette: Amerikát nem kell naggyá tenni, mert szerinte már most az, és "nagymértékben Afrikának és az afrikai embereknek köszönhetően".

Donald  Trump elnök a hétfői napot még a floridai Mar-a-Lago villájában töltötte, s az épületkomplexum előtt haiti tüntetők és Trump  hívei vívtak szócsatát. Amerikai televíziós riportok tanúsága szerint több száz haiti emelt magasba haiti nemzeti lobogót, azt skandálva, hogy "a  mi országunk nem pöcegödör", a Trumpot támogatók pedig amerikai zászlókat lengetve azt kiáltották oda nekik, hogy "Trump ismét naggyá teszi Amerikát". A tüntetésen a rendőrségnek nem kellett közbelépnie.

Maga Donald Trump hétfőn előre felvett, rövid videoüzenetet tett közzé Twitter-oldalán. Az elnök Martin Luther Kinget idézve a polgárjogi harcos "igazságosságról, egyenlőségről és szabadságról szóló üzenetének ébren tartására" szólított fel.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • A Fidesz-KDNP az EU legsikeresebb politikai konstrukciója
  A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) pártszövetsége nemcsak a magyar történelem, hanem az Európai Unió történetének legsikeresebb politikai konstrukciója – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a párt évadnyitó rendezvényén csütörtökön.
 • Ezért nem lesz általános szrtájk
  Erről is Brüsszel tehet! A sorozatban harmadik kétharmad után a bukott parlamenti ellenzék a túlóraszabályozás uniós jogharmonizációjába kapaszkodott, azt remélve, hogy ezzel visszaveszi az utcától a kezdeményezést. Némi bohóckodás és egy-két tüntike után azonban minden visszatért a régi kerékvágásba.
 • Megpróbálnak elaltatni bennünket
  Az ENSZ és az EU tisztviselői megpróbálnak elaltatni bennünket, de a migrációs nyomás nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg, nőtt az elmúlt időszakban, ezért továbbra is kőkemény fellépésre van szükség a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása érdekében - nyomatékosította az MTI-nek telefonon Szófiából adott nyilatkozatában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
MTI Hírfelhasználó