Lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikust
2018. január 16. 10:24

Kedden reggel Kosovska Mitrovicában megölték Oliver Ivanovicot, a Szabadság, demokrácia, igazság elnevezésű polgári kezdeményezés vezetőjét. Az eddig ismeretlen elkövető négy lövést adott le, mind a négy golyó mellen találta a koszovói politikust. A szerb média szerint a lesből támadó orgyilkosa az ötödik golyót közvetlen közelről lőtte ki a szerb politikusra, majd egy Opel Astra típusú gépkocsival elmenekült.

Ivanovicra a gyilkosság helyszínének közelében lakó szomszédasszonya talált rá, aki azonnal értesítette a mentőket és a rendőrséget. Kosovska Mitrovica északi részét zárlat alá vette a koszovói rendőrség, nyomoznak az elkövető után. Noha a politikust gyorsan a kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

 

Oliver Ivanovic koszovói szerb polgármesterjelölt fiával szavaz a koszovói önkormányzati választásokon Kosovska Mitrovica szerb többségű északi felében 2017. október 22-én. (MTI/EPA/Djordje Savic)

A merénylet kedd reggel 8:15-kor történt, amikor pártjának épületébe akart belépni. A férfit több golyóval a felsőtestére célozva lőtték meg, aki a kórházba szállítása után meghalt – erősítette meg a koszovói sajtó értesülését Shyqyri Syla, a város főügyésze a Koha Ditore című pristinai napilapnak.

A Koszovó ügyében kedden Brüsszelben tárgyaló szerb delegáció a hír hallatán megszakította a tárgyalásokat és azonnal hazautazott Belgrádba. Aleksandar Vucic, szerb elnök sürgősségi rendelettel 12:00 órára összehívta a szerb nemzetbiztonsági tanács ülését. 13:00 órára a szerb elnök rendkívüli sajtótájékoztatót jelentett be.

Oliver Ivanovic 1953-ban született, a zágrábi katonai akadémián tanult, de nem fejezte be tanulmányait, helyette gépészmérnöki diplomát szerzett. 1999-nem a Szerb Nemzeti Tanács megalakulásakor Ivanovic lett a testület észak-koszovói végrehajtó bizottságának elnöke. Egy időben a koszovói koordinációs központ vezetője is volt.

A 64 éves Ivanovicot 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, tavaly azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el. A koszovói politikus 33 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben volt.

Több mint egyéves szünet után kedden folytatódott volna a Szerbia és Koszovó viszonyát rendező párbeszéd, a felek már el is utaztak Brüsszelbe, ám a merénylet hírére a szerb delegáció lemondta a megbeszélést, és visszatért Belgrádba. A háromnaposra tervezett találkozón az eddig megbeszéltek gyakorlati alkalmazásáról, a koszovói szerb kisebbségi önkormányzatok közösségének létrehozásáról, a mozgásszabadságról, az igazságszolgáltatásról, valamint energiaügyekről lett volna szó.

A küldöttséget vezető Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője terrorista cselekménynek nevezte a koszovói szerb politikus meggyilkolását, amelynek célja szerinte az volt, hogy Koszovó szerbek lakta északi részén fejetlenséget okozzon, és a Szerbiában, valamint a Koszovón élőket összeütközésekbe taszítsa. Az utóbbi napokban többször is megfenyegették Szerbiát - jelentette ki Marko Djuric, majd hozzátette: egyrészt Kadri Veseli koszovói házelnök beszélt arról, hogy amennyiben a szerbek vissza akarják szerezni Koszovót, akkor háború lesz, másrészt arról is hír érkezett, hogy albán szélsőségesek akartak szerb kolostorokra támadni az ortodox karácsony idején, a nemzetközi közösség mégsem reagált ezekre a hírekre. Leszögezte: bárki is áll a gyilkosság mögött, legyen az albán vagy szerb, felelnie kell tettéért.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is sajátjának tekinti a többségében albánok lakta területet. Észak-Koszovóban körülbelül 50 ezer szerb él. Belgrád és Pristina között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám ez mindeddig kevés eredménnyel járt, noha ez a feltétele mindkét ország európai integrációjának.

Aleksandar Vucic szerb államfő délre összehívta a szerb nemzetbiztonsági tanács ülését, a megbeszélést követően pedig sajtótájékoztatón közli Szerbia hivatalos álláspontját az esettel kapcsolatban.

MTI
Címkék:
  • Polgárverés – 12 éve
    Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
MTI Hírfelhasználó