Szerbia - terrorcselekmény Ivanovic meggyilkolása
2018. január 16. 15:02

Szerbia terrorcselekménynek tekinti Oliver Ivanovic meggyilkolását, és ennek megfelelően fog eljárni - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb államfő az ország nemzetbiztonsági tanácsának rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján.

Kedden az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikust, amikor pártjának épületébe akart belépni. Az elkövetők egy mozgó járműből adták le a lövéseket.

Aleksandar Vucic kiemelte: a szervezett bűnözés elleni szerbiai ügyészség foglalkozik az üggyel, és várhatóan már kedden megindítja az eljárást.

Emellett Belgrád azt követeli az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójától (EULEX), valamint a koszovói ENSZ-közigazgatástól (UNMIK), engedélyezze a szerb hatóságoknak, hogy részt vegyenek a nyomozásban, és megtalálhassák az elkövetőket - tette hozzá. Mint mondta: Belgrád nem bízik teljes mértékben a koszovói hatóságokban, ezért arra kéri őket, ha nem képesek megtalálni a merénylőket, kérjenek segítséget Szerbiától.

Aláhúzta: bárki is követte el a gyilkosságot, "legyen az szerb, albán vagy külföldi", elsősorban az Ivanovic családot támadta meg, másodsorban pedig a koszovói szerbeket, Észak-Koszovót és Szerbiát.

Oliver Ivanovicról szólva elmondta, hogy mérsékelt politikus volt, aki nem gerjesztett feszültséget az albánok és a szerbek között.  

A szerb elnök felhívta a figyelmet arra, hogy számos érdekes részlet került máris napvilágra a lehetséges elkövetőket illetően, részleteket azonban a nyomozás érdekében nem fedhet fel - tette hozzá.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap időközben közölte, hogy Kosovska Mitrovica egy külvárosi részén a rendőrök egy kiégett, rendszámtábla nélküli autót találtak, amely a feltételezések szerint az elkövetők gépjárműve lehetett.

Nebojsa Vlajic, Ivanovic ügyvédje a sajtónak elmondta: jóllehet a koszovói szerb politikus több fenyegetést is kapott, nem fogadott fel testőröket, mert úgy gondolta, szabadon mozoghat a saját városában.

Több mint egyéves szünet után kedden folytatódott volna a Szerbia és Koszovó viszonyát rendező párbeszéd Brüsszelben, a merénylet hírére a szerb delegáció azonban lemondta a megbeszélést, és visszatért Belgrádba. Erre reagálva Ramush Haradinaj koszovói kormányfő a Facebookon közölte: tragikus, ami történt, de szerinte nem logikus, és ellentmond az együttműködés szellemiségének az, hogy Szerbia ezt az eseményt a napi politika céljaira használja, és visszalépett a brüsszeli párbeszédtől. A szerb elnök szerint viszont nem lehet akkor tárgyalni, amikor a kérdéses területen megöltek egy ismert politikust, és addig nem folytatódhat a párbeszéd, amíg kézre nem kerülnek az elkövetők.

MTI
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Az üzenetek Junckerékhez és Macronhoz is eljutnak majd
  Az Európa jövőjéről lefolytatott fórumokon megfogalmazott legfontosabb üzeneteket a kormány el fogja juttatni az Európai Bizottságnak és Emmanuel Macron francia elnöknek is. Utóbbi korábban maga javasolta, hogy minden tagállamban legyen állami konzultáció Európa jövőjéről – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a közmédiával.
 • A migráció liberális félreértelmezése
  A liberálisok individualista, az egyénből kiinduló szemlélete lehetetlenné teszi azt, hogy a migráció csoportos, kollektív, tömeges megjelenési formájával kezdeni tudjanak valamit.
 • Brüsszel legújabb elképesztő "termékei"
  Brüsszel jelenlegi bevándorláspárti többsége továbbra is ontja magából a migránspárti intézkedéseket és javaslatokat, legújabb elképesztő "termékei" a migránskártya és a migránsvízum - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó