Figyelmeztette a kémelhárítás Donald Trump vejét
2018. január 17. 08:54

Kínai kormányzati célokat is segítheti az amerikai elnök vejével is jó kapcsolatokat ápoló amerikai–kínai kettős állampolgárságú Wendi Deng Murdoch, Robert Murdoch médiamogul volt felesége – figyelmeztették Jared Kushnert az amerikai titkosszolgálatok még 2017 elején – írta a Wall Street Journal az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

Az amerikai titkosszolgálatok rutineljárás során tájékoztatták az amerikai elnök tanácsadóját, Jared Kushnert Wendi Deng Murdochkal ápolt baráti kapcsolatai miatt. Murdoch azért került az amerikai elhárítás látókörébe, miután állítólag lobbizott egy nagyszabású, a kínai kormány által is támogatott projekt mellett.

 

Rupert MURDOCH ausztrál médiamogul és felesége, Wendi DENG megérkezik az Oscar-díjak 83. kiosztójára a Los Angeles-i Kodak Színházba 2011. február 27-én (MTI/EPA/Andrew Gombert)

Rupert MURDOCH ausztrál médiamogul és felesége, Wendi DENG megérkezik az Oscar-díjak 83. kiosztójára a Los Angeles-i Kodak Színházba 2011. február 27-én (MTI/EPA/Andrew Gombert)

A washingtoni nemzeti arborétumban létesülő 50 000 négyzetméternyi közkert megépítésről még a Bush-kormány idején, 2003-ban született döntés, amelyet később Barack Obama és Hszi Csin-ping is megerősített.

A 120 millió dolláros beruházás munkálatai 2016 októberében kezdődtek, ám azt a Trump-adminisztráció lefújta nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva. Az amerikaiakat leginkább a kertben létesülő, 20 méteres magas torony aggasztja, amely akár megfigyelésre, lehallgatásra is alkalmas lehet.

A washingtoni arborétum alig nyolc kilométerre fekszik a Fehér Háztól és a kongresszus épületétől. A Wall Street Journal nem írt arról, hogy mikor nyilvánították nemzetbiztonsági kockázatnak a beruházást.

A kínai külügy nem reagált érdemben a Wendi Deng Murdoch és a kínai kormány közötti kapcsolatokat firtató kérdésekre. Közlésük szerint nem kellene problémát kreálni egy olyan ügyből, amely nem is létezik. Murdoch szóvivője arról tájékoztatta a lapot, hogy ügyfelének nincs tudomása semmilyen kínai kormányzati projektről, sem az FBI vagy más szervek által említett kockázatokról.

hirado.hu - The Wall Street Journal
Címkék:
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó