Román lapok a kormányfő-jelöltről
2018. január 17. 11:48

A szerdai román lapok kommentátorainak többsége szerint Viorica Dancila EP-képviselőt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) nőszervezetének vezetőjét a pártelnökkel szembeni feltétlen engedelmesség alapján választották ki arra, hogy a PSD kormányfő-jelöltje legyen.

A jobboldali Hotnews.ro hírportálon Dan Tapalaga "Jó hír: az első női miniszterelnök" című írásában azt fejtegeti, hogy a címen kívül semmi sem szól Dancila mellett. A szerző szerint Liviu Dragnea PSD-elnök minden nőt megsértett és a nemi egyenlőség nemes eszméjét is "bemocskolta" azáltal, hogy a hozzáértés, és valós érdemek helyett kizárólag a szolgalelkűség és engedelmesség alapján javasolt egy nőt az egyik legmagasabb tisztségre.

"Nem, nem egy európai figura jön Brüsszelből a kormány élére, hanem olyan, aki bizonyított már az igazságszolgáltatás ellen folytatott háborúban" - írta Tapalaga arra utalva, hogy a tavaly februári korrupcióellenes óriástüntetések idején Dancila az Európai Parlament szószékéről bírálta a tüntetőket, mondván, hogy a büntetőjogot az alkotmánysértő előírások kiigazítása miatt módosította a PSD-kormány.

A liberális kötődésű Adevarulban Stefan Vlaston úgy vélekedik: Dancila csak egy "áldozati bárány", akit a PSD azért lök a jobboldali elnök elé, hogy az "megmutathassa izmait", amint tette azt 2016 decemberében a választások után, amikor visszautasította a PSD első kormányfő-jelöltjének, Sevil Shhaidehnek a kinevezését. A szerző szerint az a Mihai Fifor eddigi védelmi miniszter lesz a következő román kormányfő, akit Iohannis ügyvivő miniszterelnöknek nevezett ki.

Vlaston szerint az is elképzelhető, hogy a SPD csapdát állított az elnöknek és a közigazgatási tapasztalat nélküli Dancila kinevezésére tett javaslattal éppen az elutasítást akarja kiprovokálni, hogy ürügyet keressen az államfő felfüggesztésére. Az Adevarul publicistája úgy értékeli, Iohannis akkor tenné igazán nevetségessé a PSD-t, ha megbízná kormányalakítással Dancilat, de sajnos ez a román gazdaság és az ország külföldi megítélése szempontjából is drámai következményekkel járna.

A szociálliberális kormánykoalícióhoz egyébként közel álló Jurnalul National is azzal a címmel számolt be Dancila jelöléséről, hogy Teleorman megye "szerzi meg" a kormányfői posztot, ezzel is azt hangsúlyozva, hogy a szintén teleormani pártelnök emberéről van szó. Adrian Ilie még egy szóviccet is megengedett magának erről a témáról: a Dancila - docila (engedelmes) szópár hasonló hangzását kihasználva Engedelmes Vioricának nevezte az egyik alcímben a PSD kormányfőjelöltjét.

MTI
Címkék:
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó