Soros-tanulmányok kormánybuktatásra
2018. január 17. 13:15

A parlamenti választások helyett egyéb eszközökkel kell nyomást gyakorolni az illiberális kormányokra Európában – ennek részleteit is taglalja a Soros-szervezetek által összeállított friss tanulmány.

A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás Európában címmel készített esettanulmányt több, úgynevezett civil szervezet, köztük a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ – írja a Magyar Hírlap összegzése. Az előszót az SZDSZ egykori meghatározó politikusa, Haraszti Miklós írta. Ő korábban már többször szólított fel a demokratikus választások bojkottjára, most pedig külön kitér Gulyás Mártonra, illetve a Közös Ország Mozgalomra.

Ez pedig kifejezetten erősíti azt a feltételezést, amely szerint a Sándor-palotát festékkel dobáló aktivista a belvárosi értelmiség, s így különösen a Haraszti-féle irányvonal szószólója – írja a cikk. A bukott SZDSZ politikusa az előszóban arról értekezik, hogy a civil aktivizmus áll a legközelebb ahhoz az ősenergiához, amely kitölti a demokratikus társadalmak szabadságát, s ha kell meg is újítja azt.

A jelenlegi kabinet azonban ezt a fajta civil tevékenységet szinte bűncselekménnyé nyilvánítja, így nincs lehetőségük arra, hogy ellenőrzést gyakoroljanak a kormány felett. A Magyar Hírlap cikke megjegyzi, hazánkban mintegy 60 ezer civil szervezet tevékenykedik egyre nagyobb támogatással, miközben a külföldről finanszírozott szervezetek regisztrációs felületén mindössze nyolcvanan szerepelnek.

Az előszóban Haraszti úgy véli, e kormányzati hozzáállás miatt új eszközökre van szükség, mivel a hagyományos módszerek már nem képesek korrigálni a versenyhelyzet szisztematikus torzítását, már nem tudják újra működésbe hozni a fékek és egyensúlyok megbénított rendszerét.

A Magyar Hírlap cikke idézi, maga a tanulmány egyfajta útmutatóként elmondja, milyen cselekvési programok szükségesek az illiberális államvezetésse szemben. A kormányra kifejtett nyomásgyakorlástól kezdve, a médiafigyelem megszerzésén át, az erős pereskedési lehetőségek kialakításáig.

Azt is kifejezetten fontosnak nevezik, hogy meg kell találni azok kormánytöbbséghez tartozó képviselőket is, akik nyitottak lehetnek. Őket proaktív módon kell megkeresni és ezt rögzíteni kell – írja a Magyar Hírlap által idézett tanulmány.

A teljes cikk a Magyar Hírlap szerdai számában olvasható el.

hirado.hu - Magyar Hírlap
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó