Kiszelly: Nincs egyértelmű kihívója a kormánypártoknak
2018. január 18. 12:55

Áder János köztársasági elnök április 8-ára írta ki az országgyűlési képviselő-választás napját. A Fidesz országos választmánya kedden döntött egyéni képviselőjelöltjeinek névsoráról, míg az ellenzéki pártok egymással versenyeznek politikai túlélésükért.

A Fidesz.hu oldalon közzétett dokumentumból kiderül: 2014-hez képest a körzetek mintegy ötödében indít új jelöltet a Fidesz–KDNP pártszövetség.

Ellenzéki oldalon a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt – Liberálisok vezetői hétfőn megerősítették azon szándékukat, hogy közösen indulnak a 2018-as országgyűlési választásokon, és közösen támogatják Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta: az együttműködés jogi részleteit az utolsó pillanatokban, a február 10-i kongresszuson fogják lezárni.

Szél Bernadett (LMP), Vona Gábor (Jobbik), Gyurcsány Ferenc (DK) és Molnár Gyula (MSZP) (Fotó: MTI)

Szél Bernadett (LMP), Vona Gábor (Jobbik), Gyurcsány Ferenc (DK) és Molnár Gyula (MSZP) (Fotó: MTI)

Nincs versenyképes alternatíva

Kiszelly Zoltán politológus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: nem változott a helyzet 2014-hez képest, a kormánypárt vezet, nem látszik versenyképes alternatíva sem a baloldalon, sem pedig a radikális jobboldal részéről.

A politológus szerint a közvélemény-kutatások is mutatják, hogy a kormánypártoknak nincs egyértelmű kihívója. „A Fidesznek nem egy nagy ellenzéki kihívója van, hanem van a Jobbik, ami egy 15-20 százalék körüli középpárt, valamint a baloldal, ami összefogva nagyjából ugyanolyan erős” – mondta.

Hozzátette: a kormánypártoknak legalább három-négy kihívója van, több miniszterelnök-jelölttel, közülük nem emelkedett ki egy olyan sem, aki „tudná vonzani” az elégedetlen vagy kormányváltó szavazókat.

Összefogások az ellenzéki oldalon 

Ha az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok közös listát állít, akkor 15 százalékra emelkedik a bejutási küszöb. Az összefogással kapcsolatban Kiszelly Zoltán azt mondta: az MSZP és a baloldali pártok egy „összefogásversenyben vannak”, a baloldali szavazók összefogást akarnak, de ez már 2014-ben sem vezetett sehova.

„Mivel az LMP az Új Kezdet nevű törpepárttal, a DK pedig a Szolidaritás mozgalommal fogott össze, az MSZP-nek is fel kellett mutatnia valamit” – fűzte hozzá.

A politológus szerint a három párt összefogása a 15 százalékos bejutási küszöb miatt nem reális cél. Kiszelly Zoltán azt tartja valószínűnek, hogy csak egy MSZP lista lesz, vagy a szocialista párt és a Párbeszéd állít közös listát, míg a Liberális Párt beáll az MSZP–Párbeszéd mögé áll.

Az ellenzéki pártok nem tudnak megegyezni a jelöltekről, mivel látszik, hogy nincs esélyük a kormányváltásra, ezért inkább egymással versenyeznek politikai túlélésükért – állapította meg.

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó