Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság
2018. január 18. 13:10

Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság csütörtök délelőtt az Országházban. A testület - melynek elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagja Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint a protestáns történelmi egyházak vezetői is - visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát, a Kárpát-medence-szerte megszervezett mintegy 1800 programot - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-t.

Közleménye szerint európai viszonylatban is egyedülálló összefogás keretében az egyházak és Magyarország kormánya 2017-ben igyekeztek számba venni az európai és a magyar reformáció értékeit, újra felfedezni elfeledett kincseket, valamint az örökséget minél szélesebb kör számára felmutatni és értékként tudatosítani.

Mint a csütörtöki záróeseményen elhangzott, az emlékév protestáns lelkülettel és a közösségépítés ökumenikus szándékával zajlott. A Reformáció Emlékbizottság köszönetet mondott minden, az emlékév programjaiban részt vett embernek - függetlenül attól, mely felekezethez tartozik - az együttműködésért, a közös munkáért, a türelemért.

Az ülésen megállapították: a nyugati világ - benne Európa - számtalan problémával néz szembe. A reformáció egyházainak ma is vannak üzenetei a kontinens és Magyarország számára. A reformáció nem a vallási közösségek belső ügye. A reformáció olyan megújító erő, amely létfontosságú értékeket hozott létre, illetve erősített meg a magyar családok, települések, az ország és a Kárpát-medencei magyarság életében.

 

D_MTI20180118001

Orbán Viktor miniszterelnök, a Reformáció Emlékbizottság elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa és Kövér László, az Országgyűlés elnöke az emlékbizottság záró ülésén az Országház Gobelin termében 2018. január 18-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Árvai Károly

A reformáció korszakalkotó civilizációs jelentősége abban rejlett, hogy meghirdette a gondolkodás szabadságát, az ember méltóságát és szabadságát. Elindította a közélet átformálását is, benne foglaltatott az önrendelkezés és önkormányzatiság gondolata.

A magyar protestantizmus a Reformáció Emlékévében láthatóvá lett sokak számára, és értékteremtő közösségként más egyházakkal és minden jóakaratú emberrel összefogva szolgálja hazánk javát és jövőjét - hangsúlyozták az emlékbizottság záró ülésén.

D_MTI20180118002

Orbán Viktor miniszterelnök, a Reformáció Emlékbizottság elnöke felszólal az emlékbizottság záró ülésén az Országház Gobelin termében 2018. január 18-án. Mellette Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás evangélikus püspök (szemben, b-j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Árvai Károly
   

MTI
Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó