Porosenko: Kijev törekszik a tárgyalásos rendezésre
2018. január 18. 16:56

A Donyec-medence megszállt területeinek Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény elfogadása után is törekszik Kijev a válság tárgyalásos, diplomáciai úton történő rendezésére - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön a Twitteren közzétett bejegyzésében azután, hogy a parlament végleges formában megszavazta a jogszabályt.

Az államfő egyúttal hangsúlyozta: a törvény elfogadása egyben jelzés arra, hogy Ukrajna nem mond le területeiről sem "az Oroszország által megszállt" a Donyec-medencei területek, sem az elcsatolt Krím félsziget tekintetében. Hangsúlyozta, hogy valamennyi említett terület Ukrajna elidegeníthetetlen része.

Olekszandr Turcsinov, a befolyásos, közvetlen az államfő alá rendelt ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője reagálásában kifejtette: a törvény kiszélesíti az ukrán fegyveres erők mozgásterét az orosz agresszióval szembeni fellépésben, valamint erősíti Ukrajna pozícióját a nemzetközi bíróságokon Moszkvával szemben. Szavai szerint a jogszabály egyértelműsíti, hogy Oroszország békefenntartó műveletnek álcázva indított háborút Ukrajna ellen.

Andrij Parubij házelnök kifejezte meggyőződését, hogy Porosenko aláírja az általa benyújtott eredeti előterjesztéshez képest erősebb megfogalmazásokat tartalmazó véglegesen elfogadott törvényváltozatot.

Arszenyij Jacenyuk, a kisebbik kormánypárt, a Népi Front vezetője, korábbi kormányfő kiemelte: az elfogadott jogszabály elősegíti, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy döntsön, kéksisakos békefenntartókat küld a konfliktus sújtotta térségbe. Szavai szerint pártja alapvető álláspontja volt mindig is, hogy Oroszország agresszor állam Ukrajnával szemben. Az ukrán nép és a világközösség tanúja lehetett annak, hogy a parlamenti pártok Kijevben képesek összefogni és megszavazni egy törvényjavaslatot, amely egyértelműen agresszornak és jogtalan területfoglalónak minősíti Oroszországot - hangoztatta a politikus.

Oroszország tagadja, hogy reguláris fegyveres erői részt vesznek a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó