Egyre több az influenzaszerű megbetegedés
2018. január 18. 22:37

Egymásnak adták a kilincset a betegek csütörtökön egy esztergomi rendelőben. Szinte kivétel nélkül mindenki ugyanazzal a panasszal érkezett.

Láz, fejfájás – a leggyakoribb tünetek. Vannak, akik próbálják otthon kikúrálni magukat, de nem sikerül, ezért orvoshoz fordulnak. Rövid vizsgálat után kiderül, hogy valóban elkapta-e valaki a vírust.

Rengeteg a beteg: az esztergomi rendelő forgalma megháromszorozódott az utóbbi hetekben. A háziorvos azt mondja: náluk már elkezdődött az influenzaszezon.

Üveges Szilvia háziorvos elmondta, jelentősen megemelkedett a magas lázzal, végtag fájdalommal, influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek száma, megkezdődött tehát az influenzajárvány.

Országszerte egyre több a beteg

A vírus gyerekekre különösen veszélyes, gyakran okoz súlyos szövődményeket. Ezek viszont az esetek többségében védőoltással megelőzhetők.

Hóbor Miklós gyerekorvos az M1-nek elmondta, szövődmények mindig előfordulhatnak, így egy magas lázas állapot mellett görcstevékenység jelentkezhet, úgyhogy ezt mindenképpen, talán a védőoltással meg tudják akadályozni, hogy nagyon magas lázas állapot jelentkezzen.

Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A 15 és 34 év közöttieket érinti főként a betegség

December vége óta folyamatosan nő az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Az elmúlt két hétben rekordot is döntött: csaknem 13 ezren betegedtek meg. Leggyakrabban 15 és 34 év közöttiek. Kórházba 43-an kerültek. A mintavételek alapján a többség az influenza B típusát kapta el.

Növekednek a számok

Az ország az influenzajárvány küszöbén áll – erről tájékoztta az M1-et az egészségügyi államtitkár. Hozzátette viszont: a védőoltást még mindig nem késő beadatni. Sokaknak pedig ingyen is jár. Például a 60 év felettieknek, a szív- és érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-, immunhiány-betegségben szenvedőknek, a várandós nőknek, illetve az egészségügyi, szociális intézményekben dolgozóknak. És az idei évtől már a pedagógusok is térítésmentesen kapják.

Ónódi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár az M1-nek elmondta, az oltóanyag rendelkezésre áll, ki lettek küldve a megfelelő helyekre, a szóró anyagot elküldték az orvos kollegáknak, amellyel lehet a betegeket erről tájékoztatni. Minden évben egyre nagyobb populáció számára teszik ingyenessé az oltást, ebben az évben az összes pedagógus már ingyen kaphatja meg. Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy saját maga érdekében, a rokonai érdekében, a családja érdekében, a barátai érdekében menjen el és oltassa be magát.

Az államtitkár hozzátette: bár egyre többen kérik a védőoltást, még mindig az influenza az egyik leggyakoribb megbetegedés Magyarországon. Évente több százezren kapják el.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
 • Az elemzők évek óta nagyon rosszul teljesítenek
  Piaci elemzők és nemzetközi szervezetek is kishitűnek bizonyultak, 2017 őszén előrejelzéseikben messze alulbecsülték Magyarország tavalyi gazdasági növekedését, sorra két-három százalék körüli mértékkel számoltak – hívták fel a figyelmet csütörtökön gazdasági kormányzati vezetők.
MTI Hírfelhasználó