Simicskó: ma is óriási felelősség a katonai hivatás
2018. január 18. 22:52

A katonai hivatást választani a 21. században is tiszteletreméltó döntést jelent, komoly szakmai felkészültséget, tudást igényel, s óriási felelősség is egyben - hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a katonai attasék újévi fogadásán.

Simicskó István kiemelte, a katonák egy nagy közösséget alkotnak, amelyben közös a gondolkodás és közös a felelősség: az emberek biztonságának szolgálata. "Katonákra mindig szükség lesz" - szögezte le a miniszter.

A miniszter szerint a politikusoknak is nagy a felelősségük, mivel kritikus időszakokban "a politika elsődlegessége érvényesül". Hozzátette ugyanakkor: a katonák nagymértékben tudják segíteni a döntéshozókat egy konfliktushelyzetre való reagálásban.

A kor kihívásai közül Simicskó István kiemelte: hihetetlen ütemben nő az ázsiai és afrikai kontinens lélekszáma, s az elmúlt években tömeges illegális migráció indult Európa felé. A honvédelmi miniszter szerint a tömeges illegális migrációnak komoly biztonsági kockázata van: "anarchia, régiókra, akár kontinensekre kiterjedő káosz" is lehet.

Hangsúlyozta: azért fejlesztik a Magyar Honvédséget, mert szeretnék nagyobb biztonságban tudni a magyar embereket és a térséget. A miniszter kitért arra is, hogy a katonai szövetségek fontosak a biztonság és a béke fenntartásában. Magyarország azért tagja a NATO-nak is, hogy az emberek még nagyobb biztonságban éljenek - mondta, hozzátéve: Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik, különösen a térségbeli országokkal.

Az attasétestület doyenje, Toma-Stefan Savu román attasé azt mondta: "2017 nem volt csendes év", a nemzetközi közösség sajnos nem tudott válaszokat adni Észak-Korea, Szíria, Ukrajna helyzetére. A román ezredes a terrorizmus és az illegális migráció veszélyét emelte ki.

"A világ, amit korábban ismertünk, megváltozott" - mondta Toma-Stefan Savu, hozzátéve: világszerte emelkedtek a védelmi kiadások, amelyek bizonyos esetekben már elérték azt a szintet, ami egy új hidegháborút jelenthet.

A budapesti román attasé azt is elmondta: ösztönzőleg hat, hogy "biztonságos és virágzó országban" dolgozhatnak. Toma-Stefan Savu elismeréssel szólt a magyar Honvédelmi Minisztérium és a miniszter tevékenységéről, példaként említve a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot, a magyar védelmi ipar fejlesztését, s a Magyarországon tartott hadgyakorlatok szervezését. Ezen felül a Magyar Honvédség katonáinak nemzetközi missziókban, valamint a határőrizeti feladatokban való helytállását is méltatta a román ezredes.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • A Fidesz-KDNP az EU legsikeresebb politikai konstrukciója
  A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) pártszövetsége nemcsak a magyar történelem, hanem az Európai Unió történetének legsikeresebb politikai konstrukciója – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a párt évadnyitó rendezvényén csütörtökön.
 • Ezért nem lesz általános szrtájk
  Erről is Brüsszel tehet! A sorozatban harmadik kétharmad után a bukott parlamenti ellenzék a túlóraszabályozás uniós jogharmonizációjába kapaszkodott, azt remélve, hogy ezzel visszaveszi az utcától a kezdeményezést. Némi bohóckodás és egy-két tüntike után azonban minden visszatért a régi kerékvágásba.
 • Megpróbálnak elaltatni bennünket
  Az ENSZ és az EU tisztviselői megpróbálnak elaltatni bennünket, de a migrációs nyomás nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg, nőtt az elmúlt időszakban, ezért továbbra is kőkemény fellépésre van szükség a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása érdekében - nyomatékosította az MTI-nek telefonon Szófiából adott nyilatkozatában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
MTI Hírfelhasználó