Esélyes jelölteket ajánl az MSZP és a DK a fővárosban
2018. január 19. 16:52

Az MSZP elnöke szerint esélyes jelölteket ajánl az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) a választóknak a főváros választókerületeiben.

Molnár Gyula pénteken Budapesten, az újbudai képviselőjelöltek bemutatkozásán közölte: a DK-val való megállapodás lehetővé teszi, hogy akik változást akarnak, mind a 106 választókerületben megtalálják azt az egyéni jelöltet, akire szavazhatnak.

A Feneketlen-tónál tartott sajtótájékoztatón azon véleményének adott hangot, hogy különösen a fővárosban igaz az, hogy azok az esélyes jelöltek, akiket az MSZP és a DK együttműködése alapján állítanak.

Hozzátette: a két párt közösen fog kampányolni ebben a két választókerületben (a 2-esben és a 18-asban) azért, hogy április 8. után új kormánya legyen Magyarországnak.

Közölte: választókerülete, Dél-Buda, Újbuda és Budafok (a főváros 18-as választókörzete) az elmúlt évek vesztese volt, a polgármesterek és az országgyűlési képviselők nem voltak képesek jelentősen hozzájárulni a fejlesztésekhez.

Molnár Gyula, a XI. kerület volt polgármestere azt mondta, nem látni, mit terveznek ezekkel a városrészekkel. Az önkormányzat és az országgyűlési képviselők a saját személyes emlékművük építésén kívül nem járulnak ahhoz hozzá, hogy ez a két kerület élhetőbb legyen - fogalmazott.

A szocialista politikus szerint ezekben a kerületekben leginkább a közlekedéssel kell foglalkozni, át kell alakítani a parkolást, de fontosnak nevezte az egészségügy és a szociális ügyek kezelését.

Szóvá tette, hogy a XI. kerület ingyenes, 80 ezer példányban terjesztett lapjában a kampány idején nem lehet majd politikai hirdetéseket közzétenni, mert a lap nem jelentkezett be az Állami Számvevőszéknél erre. Hozzátette: a várhatóan egyetlen közintézményben, közösségi házban sem lehet majd politikai rendezvényt tartani. Úgy értékelt, fél a hatalom attól, hogy a kampányban az ellenzéki jelöltek szembesítik az embereket azzal, mi történt az országban az elmúlt években.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője, újbudai képviselőjelölt azt ígérte, hogy ha kormányra kerülnek, a főváros és Újbuda is megkapja a fejlesztésekhez szükséges forrásokat.

A 2-es választókerületben induló politikus szerint nemcsak Újbudán, hanem az egész országban elege van az embereknek az elmúlt nyolc évből. "Elég volt abból, hogy Orbán lakájhada lopással és egyéb más trükkökkel gazdagodott" - fogalmazott. Hozzátette: elég volt a nyugdíjasok megalázásából, az egészségügy, az oktatás tönkretételéből és hogy hatszázezer magyar távozott külföldre a jobb megélhetés reményében.

Gy. Németh Erzsébet közölte, a XI. kerületnek nem szuperkórházra van szüksége "Orbán telkén, kinn a semmi közepén", hanem arra van szüksége, hogy a Szent Imre Kórházat fejlesszék szuperkórházzá.

Az MSZP és a DK együttműködéséről azt mondta: ez az összefogás kell, hogy működjön mindenhol az országban, és ez biztosítja, hogy le lehet váltani Orbán Viktort és kormányát.

Az azt firtató kérdésre, milyen kötődése van a XI. kerülethez, a DK-s politikus közölte, országgyűlési választáson az a fontos, hogy a jelölt ismerje a várost, települést, ahol elindul jelöltként. Rám igazán azt lehet mondani, hogy ismerem Budapestet és Újbudát - közölte a fővárosi képviselő.

Megjegyezte, korábban Simicskó Istvánt, a 2-es választókerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, honvédelmi minisztert sem ismerték olyan nagyon a kerületben, ugyanis 2010-ben egy nagy "Fidesz-botrány" - a helyi szervezet feloszlatása - után került ide. Annyira legalább ismerem ezt a kerületet, mint ő - mondta.

 

D_NOE20180119002

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke és Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselője, újbudai képviselőjelöltek a Feneketlen-tónál tartott bemutatkozó sajtótájékoztatójukon 2017. január 19-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az MSZP, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt együttműködését firtató kérdésre Molnár Gyula azt mondta, a három párt szoros szövetséget kötött, emellett van egy partnerszövetségesük, a DK, amellyel "egy meg nem támadási szerződésszerű" megállapodásuk van, hogy nem indulnak egymással szemben az egyéni körzetekben. Az Együtt önálló politikai stratégiát választott, amihez sok sikert kívánnak, de azzal nem értenek egyet - tette hozzá.

Az MSZP elnöke jelezte, nyitottak arra, hogy az LMP-vel egyeztessenek az egyéni körzetekről vagy egyéb dolgokról.

Későbbre ígért választ arra a kérdésre, hogy a Liberálisokkal az MSZP és a Párbeszéd hogyan működik együtt, azaz a választáson a listájuknak 15 százalékot kell-e elérnie a parlamentbe jutáshoz. Molnár Gyula azt mondta, "politikailag" közösen indulnak, de majd február 10-e, a kongresszus előtt tesz javaslatot arra, hogyan nézzen ez ki a szavazólapon. Arra számít - folytatta - , hogy a Liberálisok az egyéni körzetekben és a listán is erősíteni fogják ezt az együttműködést.

Közölte azt is, hogy az MSZP elnöksége úgy döntött, hogy az egyik pécsi választókerületben Mellár Tamás közgazdász, a szigetvári választókerületben pedig Vass Péter független polgármester indulását támogatja.
   

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó