MKN - ünnepelnek a külföldi magyar intézetek
2018. január 19. 17:08

Változatos programokkal, koncertekkel, kiállításokkal és irodalmi esttel is ünneplik az idén a külföldi magyar intézetek és szakdiplomata álláshelyek világszerte a magyar kultúra napját.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa immár harmadik alkalommal szervez újévi koncertet a magyar kultúra napjához kapcsolódva a Hudec László tervezte Moore Memorial Church-ben, ahol az Egri Érseki Fiúkórus lép fel - közölte a Balassi Intézet pénteken az MTI-vel.

Isztambulban megnyílik Harkiss Tímea mozaikkiállítása, amellyel megkezdődik a Szent Piroska-emlékév is az Isztambuli Magyar Intézet szervezésében a Pantokrator monostor 900 évvel ezelőtti megalapításának tiszteletére.

Delhiben kéthetes programsorozat indul január 19-én Magyar Folknapok címmel, amelynek keretében január 20-án népzenei összeállítással lép színpadra Farkas Tünde és zenekara, január 30-án pedig a Muzsikás zenekar zenél. A koncerteket a Kulturális Központ népművészeti tárlata egészíti ki.

A kijevi Orgona Zenei Házban Terék József tárogatóművész koncertjét hallgathatja meg a közönség.

A Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben és berlini Collegium Hungaricumban Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes Arany János legszebb verseiből összeállított műsorával lép színpadra Szekeres László zongoraművész kíséretében.

A bécsi Collegium Hungaricumban összművészeti programsorozattal ünnepelnek. A magyar kultúra határon innen és túl címmel Dohnányi Ernő Intermezzo című darabját hallgathatja meg a közönség Miskei László zongoraművész előadásában. Utána az Előretolt Helyőrség Íróakadémia pódiumbeszélgetése következik, a programok sorát Bráz Noémi és Virág Anita felvidéki divattervezők bemutatója zárja.

Bukarestben a Román Rádió Zenekarának előadásában hallhatja a közönség Kodály Zoltán Galántai táncok című művét a Román Rádió koncerttermében, amelyet élőben közvetítenek. Ljubljanában a Szlovén Rádió Big Band zenekarával ad közös koncertet Lukács Miklós jazzcimbalmos. Pekingben a Sixtones Acapella Együttes és a Kodály Pont projekt kórusainak koncertjét hallgathatja meg a közönség, míg Szófiában a IX. Liszt-Bartók Zongoraversenyek díjazottjainak fellépése várja az érdeklődőket.

Aspektusok címmel kortárs magyar grafikai és kisplasztikai kiállítás nyílik a Római Magyar Akadémia Galériájában január 19-én. A tárlat 22 magyar kortárs művész csaknem 80 művét mutatja be.

Páva pulyák címmel nyílik a felvidéki származású, Budapesten élő Farkas József, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor szervezőjének fotókiállítása a Prágai Magyar Intézetben. A megnyitón Agócs Gergely népzenész-népzenekutató ad közös koncertet a verseny gyermek résztvevőivel.

A Székely Nemzeti Múzeumban Tehetségük az isteni ingyen kegyelem ajándéka című kiállításon Dóczyné Berde Amál festőművész és Berde Mária írónő életét ismerhetik meg a látogatók. A helsinki Balassi Intézetben Molnár Jacqueline gyermekkönyv-illusztrátornak az elmúlt tíz évben készült munkáiból nyílik kiállítás január 19-én.

A BuSho rövidfilmfesztivál szelekciójának New York-i kiadásával ünnepel az idén a New York-i Magyar Intézet. Moszkvában Seres Rezső-emlékestet tartanak és bemutatják Jurij Kirnyev Seress Rezső életéről készített dokumentumfilmjét is. Tallinnban Mundruczó Kornél A Jupiter holdja című filmjét láthatja a közönség.

A Párizsi Magyar Intézetben a magyarul tanuló franciák diákok számára - immár hagyományosan - magyar szépkiejtési versenyt rendeznek. A Pozsony Magyar Intézetben Ez földön járjunk igazságban címmel Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalomtörténész és Faragó Laura népdalénekes, Magyar Örökség-díjas énekművész összeállítását láthatja a közönség.

Brüsszelben magyar szalon várja a Belgiumban élő magyar művészeket, míg Londonban népzenei koncert kíséretében adják át a Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban-díjat a Guildfordi Tanodának.

Zágrábban Végel László író és a nemzetközileg is elismert Milijenko Jergovic horvát író közös irodalmi estjét rendezik meg. Belgrádban Kiss Gy. Csaba himnuszokról szóló könyvét mutatják be, majd Erkel Ferenc műveiből hallható összeállítás - olvasható a közleményben.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
 • A kutatás és az innováció kiemelt érték
  Minél gyorsabban szeretné lezárni a kormány a magyar kutatás finanszírozásának felülvizsgálatát, erre azonban többféle megoldás is szóba jöhet - mondta el az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés... című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter.
 • Brüsszel kifogásolja a magyar kampányt
  Álhírnek, dezinformációnak minősítette a magyar kormány újabb tájékoztató kampányának megállapításait kedden az Európai Bizottság.
MTI Hírfelhasználó