MKN - ünnepelnek a külföldi magyar intézetek
2018. január 19. 17:08

Változatos programokkal, koncertekkel, kiállításokkal és irodalmi esttel is ünneplik az idén a külföldi magyar intézetek és szakdiplomata álláshelyek világszerte a magyar kultúra napját.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa immár harmadik alkalommal szervez újévi koncertet a magyar kultúra napjához kapcsolódva a Hudec László tervezte Moore Memorial Church-ben, ahol az Egri Érseki Fiúkórus lép fel - közölte a Balassi Intézet pénteken az MTI-vel.

Isztambulban megnyílik Harkiss Tímea mozaikkiállítása, amellyel megkezdődik a Szent Piroska-emlékév is az Isztambuli Magyar Intézet szervezésében a Pantokrator monostor 900 évvel ezelőtti megalapításának tiszteletére.

Delhiben kéthetes programsorozat indul január 19-én Magyar Folknapok címmel, amelynek keretében január 20-án népzenei összeállítással lép színpadra Farkas Tünde és zenekara, január 30-án pedig a Muzsikás zenekar zenél. A koncerteket a Kulturális Központ népművészeti tárlata egészíti ki.

A kijevi Orgona Zenei Házban Terék József tárogatóművész koncertjét hallgathatja meg a közönség.

A Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben és berlini Collegium Hungaricumban Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes Arany János legszebb verseiből összeállított műsorával lép színpadra Szekeres László zongoraművész kíséretében.

A bécsi Collegium Hungaricumban összművészeti programsorozattal ünnepelnek. A magyar kultúra határon innen és túl címmel Dohnányi Ernő Intermezzo című darabját hallgathatja meg a közönség Miskei László zongoraművész előadásában. Utána az Előretolt Helyőrség Íróakadémia pódiumbeszélgetése következik, a programok sorát Bráz Noémi és Virág Anita felvidéki divattervezők bemutatója zárja.

Bukarestben a Román Rádió Zenekarának előadásában hallhatja a közönség Kodály Zoltán Galántai táncok című művét a Román Rádió koncerttermében, amelyet élőben közvetítenek. Ljubljanában a Szlovén Rádió Big Band zenekarával ad közös koncertet Lukács Miklós jazzcimbalmos. Pekingben a Sixtones Acapella Együttes és a Kodály Pont projekt kórusainak koncertjét hallgathatja meg a közönség, míg Szófiában a IX. Liszt-Bartók Zongoraversenyek díjazottjainak fellépése várja az érdeklődőket.

Aspektusok címmel kortárs magyar grafikai és kisplasztikai kiállítás nyílik a Római Magyar Akadémia Galériájában január 19-én. A tárlat 22 magyar kortárs művész csaknem 80 művét mutatja be.

Páva pulyák címmel nyílik a felvidéki származású, Budapesten élő Farkas József, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor szervezőjének fotókiállítása a Prágai Magyar Intézetben. A megnyitón Agócs Gergely népzenész-népzenekutató ad közös koncertet a verseny gyermek résztvevőivel.

A Székely Nemzeti Múzeumban Tehetségük az isteni ingyen kegyelem ajándéka című kiállításon Dóczyné Berde Amál festőművész és Berde Mária írónő életét ismerhetik meg a látogatók. A helsinki Balassi Intézetben Molnár Jacqueline gyermekkönyv-illusztrátornak az elmúlt tíz évben készült munkáiból nyílik kiállítás január 19-én.

A BuSho rövidfilmfesztivál szelekciójának New York-i kiadásával ünnepel az idén a New York-i Magyar Intézet. Moszkvában Seres Rezső-emlékestet tartanak és bemutatják Jurij Kirnyev Seress Rezső életéről készített dokumentumfilmjét is. Tallinnban Mundruczó Kornél A Jupiter holdja című filmjét láthatja a közönség.

A Párizsi Magyar Intézetben a magyarul tanuló franciák diákok számára - immár hagyományosan - magyar szépkiejtési versenyt rendeznek. A Pozsony Magyar Intézetben Ez földön járjunk igazságban címmel Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalomtörténész és Faragó Laura népdalénekes, Magyar Örökség-díjas énekművész összeállítását láthatja a közönség.

Brüsszelben magyar szalon várja a Belgiumban élő magyar művészeket, míg Londonban népzenei koncert kíséretében adják át a Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban-díjat a Guildfordi Tanodának.

Zágrábban Végel László író és a nemzetközileg is elismert Milijenko Jergovic horvát író közös irodalmi estjét rendezik meg. Belgrádban Kiss Gy. Csaba himnuszokról szóló könyvét mutatják be, majd Erkel Ferenc műveiből hallható összeállítás - olvasható a közleményben.

MTI
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Az üzenetek Junckerékhez és Macronhoz is eljutnak majd
  Az Európa jövőjéről lefolytatott fórumokon megfogalmazott legfontosabb üzeneteket a kormány el fogja juttatni az Európai Bizottságnak és Emmanuel Macron francia elnöknek is. Utóbbi korábban maga javasolta, hogy minden tagállamban legyen állami konzultáció Európa jövőjéről – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a közmédiával.
 • A migráció liberális félreértelmezése
  A liberálisok individualista, az egyénből kiinduló szemlélete lehetetlenné teszi azt, hogy a migráció csoportos, kollektív, tömeges megjelenési formájával kezdeni tudjanak valamit.
 • Brüsszel legújabb elképesztő "termékei"
  Brüsszel jelenlegi bevándorláspárti többsége továbbra is ontja magából a migránspárti intézkedéseket és javaslatokat, legújabb elképesztő "termékei" a migránskártya és a migránsvízum - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó