Jobbközép szövetség teheti kormányfővé Berlusconit
2018. január 20. 22:07

Fontos nap volt január 18-a az olasz ellenzék életében, ugyanis a volt olasz kormányfő ezen a napon egy közös kiáltványt hoztak nyilvánosságra, ezzel eldőlt, hogy szövetségesként vesznek részt a március elején megrendezendő parlamenti választásokon.

„United we win” – „Együtt nyerünk” – ezt twittelte Berlusconi  Matteo Salvini-val, a bevándorlásellenes Északi Liga vezetőjével, valamint Giorgia Meloni-val, az Olasz Testvérek nevű párt elnökével közösen. Felmérések szerint nem a kincstári optimizmus beszélt belőlük, ugyanis az előzetes közvélemény-kutatások szerint a legtöbb helyet ők fogják megnyerni, de az még ezzel együtt sem korántsem biztos, hogy kormányt is alakíthatnak, ugyanis a kormányzáshoz szükséges többségük még bizonytalannak tűnik szűk két hónappal a választások előtt.

És hogy mivel fogják nagy valószínűséggel megnyerni a választásokat? Ugyan még hivatalosan nem hozták nyilvánosságra a közös választási programot (az valószínűleg a napokban fog napvilágot látni – a szerk.) de előzetesen szakértők arra számítanak, hogy adót fognak csökkenteni (konkrét vállalás nélkül), növelik az adóelkerülés elleni harcot, valamint az éppen elkezdődött nyugdíjreformot fogják visszavonni.

Arra is számítanak az olasz politikához értők, hogy csupán általános politikai célokat fognak megfogalmazni a jobbközép pártok, különösen a migrációval és a Brüsszellel kapcsolatban. Egy dologban azonban még biztos nem döntöttek: abban, hogy ki legyen a következő kormányfő. Berlusconi ugyan kinyilatkozta, hogy amennyiben megsemmisíti az Emberi Jogok Európai Bírósága a közügyektől való eltiltását, kész újra vezetni Olaszországot, azonban ebben az ügyben valószínűleg nem döntés március előtt.

hirado.hu - Euractiv
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó