Lemondott a Hunvald-per bírája
2018. január 21. 11:44

A Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal tevékenysége ellen tiltakozva lemondott posztjáról Rajmon Balázs, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája, értesült a HVG.

Rajmon vezette Hunvald György, Erzsébetváros egykori szocialista polgármesterének tárgyalását is, ami azt is jelenti, hogy a bíró lemondása miatt ezt a pert elölről kell kezdeni. A lap szerint a férfi azért döntött a pályaelhagyás mellett, „mert nem akart egy olyan bírói szervezet része lenni, amelyben nem szakmai alapon születnek döntések bírói álláshelyekről, nem szakmai alapon választják ki a szervezet vezetőit, és amelyben a központi adminisztratív szerv, vagyis az Országos Bírósági Hivatal már konkrét eljárási iránymutatást is ad a bíráknak arról, hogyan kell eljárniuk”.

Hunvald György 2009-ben került előzetes letartóztatásba hűtlen kezelés vádjával. 2010 novemberében emeltek ellene vádat. A vádpontok közt százmilliós csalástól kezdve kerékbilincsek levetetéséig sokféle bűncselekmény szerepelt. A Fővárosi Törvényszék 2012-ben hozott elsőfokú ítéletet az ügyben. Hunvaldot több vádpontban is felmentették, ugyanakkor több másban elítélték. Börtönbe viszont nem kellett vonulnia, a büntetésekbe ugyanis beszámították az előzetesben töltött időt is.

A Legfőbb Ügyészség azonban három lezárult bírósági fok és egy jogerős ítélet után perújítást kezdeményezett. 2016 decemberében kezdték újratárgyalni az ügyet. Ezt kell Rajmon lemondása miatt újra elkezdeni.

magyaridok.hu
Címkék:
  • Hamis zászlók
    A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
MTI Hírfelhasználó