Olajág-hadművelet: háború a török-szír határon
2018. január 22. 13:34
A török hadsereg közölte, hogy behatolt az eddig kurd ellenőrzés alatt álló, észak-szíriai Arfin városába. Ankara a múlt héten sorakoztatta fel haderejét, hogy lecsapjon a szerinte terrorista, de az Egyesült Államok számára szövetséges szíriai kurd erőkre. A kurdok az első híradásokban tagadták, hogy elvesztették a várost.

A hétvégén mozgásba lendült a török katonai gépezet a megtévesztő módon Olajágnak nevezett hadműveletben. Tankok, tüzérségi ütegek és bombázók indították meg az ostromot egy észak-nyugat szíriai enklávé ellen, ahol az Egyesült Államokkal szövetséges kurd YPG milícia alakított ki erősséget.  Washington a kurdokat és az őket támogató csoportokat használta elég eredményesen, „közvetett hadseregként” a brutalitásáról hírhedt Iszlám Állam visszaszorítására. Csakhogy Törökország az állam egységét fenyegető és terroristának minősített PKK kurd csoport nyúlványának tartja a szíriai kurd milíciát, és többször figyelmeztette NATO-szövetségesét, Washingtont, hogy nem tűri el azt, hogy a határai közelében megerősödjön.

A szíriai kaotikus polgárháborús mozaik újabb szokatlan elemeként a törököket támogatja a szunnita többségű és a szíriai kormány ellen harcoló és egykor amerikai támogatást élvező Demokratikus Szíriai Hadsereg, melyet már Nyugaton is úgy emlegetnek, mint „az egykori demokratikus ellenzéket”.

 

A törökök közölték, hogy a vasárnapi offenzíva nyomán benyomultak a korábban a kurdok által ellenőrzött Arfin városába, bár maguk a kurdok csak pár fős veszteséget ismertek el és először tagadták az állítást. 

A török hadművelet célja, hogy 30 kilométer mély, úgynevezett „biztonsági zónát” hozzanak létre Szíriában a török határ mentén – azaz, hogy ilyen messzire szorítsák vissza a kurdokat. A törökökkel szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg – amely Ankara szerint 25 ezer harcost vonultatott fel –, jelentések szerint ellenállás nélkül elfoglalt több kurd falut és most aknamentesítéssel foglalkozik.

A török offenzíva tovább fokozza a feszültséget a két NATO-szövetséges, Washington és Ankara között, bár a törökök 2016-ban egyszer már behatoltak Szíriába a kurdok előretörése nyomán.

Vasárnap négy, szíriai oldalról indított rakéta csapódott be egy török határvárosba, ami újabb okot szolgáltatott egy török tüzérségi támadáshoz. A rakéták két lakóházat rongáltak meg és egy embert megsebesítettek.

Egy másik, ennél súlyosabb rakétatámadásban Reyhanli török városban egy ember meghalt és 32-en megsebesültek.

A török kormány közben harciasan üzent a külvilágnak: aki bírálja az Afrin ellen indított akciót, az gyakorlatilag a terroristák pártját fogja – közölte a külügyminiszter. Ennek ellenére Isztambulban tüntetést tartott a kurd vezetésű Népi Demokratikus Párt. Megszólalt a szíriai Aszad-kormány is – amelyet Törökország sokáig meg akart buktatni: a védelmi államtitkár azt mondta: a szíriai légierő lelövi a légterébe behatoló török gépeket.

Infostart / InfoRádió
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó