A férfiközpontúság ellen szólalt fel a pápa
2018. január 22. 15:58
Elítélte a nőkkel szemben elkövetett bűncselekményeket Ferenc pápa Latin-Amerikában, ahol világviszonylatban is kirívóan magasnak számít a nők elleni gyilkosságok száma. A katolikus egyházfő a régió egyik legveszélyesebbnek tartott régiójában, az észak-perui Trujillo városában szólalt fel, ahol a nőket megvédő jogszabályok bevezetését szorgalmazta.
 

A nők elleni erőszak ellen szólalt fel Ferenc pápa latin-amerikai körútjának utolsó állomásán, Peruban. A katolikus egyházfő az ország északi részén, annak legveszélyesebb régiójában található Trujillo városában tartott misét több ezer hívő előtt, amelyben pestisnek nevezte a nőket ért folyamatos bántalmazást, és annak megfékezésére szólított fel.

Az ENSZ adatai szerint Latin-Amerikában található azoknak az országoknak többsége, ahol a legnagyobb számban lesznek nők gyilkosság áldozatai.

A térség államai közül is kirívóan rossz a nők helyzete Peruban: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013-ban közzétett jelentése szerint Etiópia és Banglades után Peru a harmadik helyen áll azon a listán, ahol a legnagyobb a nőkkel szemben elkövetett bűncselekmények száma.

A 81 éves argentin pápa arra is felhívta a figyelmet, hogy rengeteg erőszakcselekmény történik, amely rejtve marad a falak mögött, éppen ezért arra szólította fel a híveket és a politikai döntéshozókat, hogy vegyék fel a harcot a szenvedés ezen formája ellen: fogalmazzanak meg jogszabályokat a nők védelmében, és a kulturális gondolkodásmód átformálása is szükséges a gyengébbik nemhez való viszonyulás tekintetében.

A nőknek, anyáknak és nagymamáknak a pápa azt üzente, legyenek a családok irányító erői. A katolikus egyházfő beszédében hangsúlyosan többször is a „fémicide” kifejezést használta, utalva arra, hogy a bántalmazások mögötti motivációk szorosan kapcsolódnak a nemiséghez, továbbá azt is egyértelművé tette, hogy a Latin-Amerikára jellemző „machismo”, azaz férfiközpontúság ellen szólal fel.

A pápa egyébként múlt csütörtökön érkezett Chiléből Peruba, ahol a chilei egyházat sújtó szexuális visszaélések közelmúltbeli esetei árnyékolták be a katolikus egyházfő látogatását.

A vizit elsősorban azzal váltott ki nemzetközi médiavisszhangot, hogy Ferenc pápa védelmébe vette a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását arra hivatkozva, hogy Juan Barros megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket.

A katolikus egyházfő szerint e vádak rágalmak. Fernando Karadimát 2011-ben az Apostoli Szentszék bűnösnek találta az említett vádban, és életfogytig tartó vezeklésre ítélte.

Az elmúlt években mondhatni rendszeressé vált, hogy nők tízezrei vonulnak utcára, kifejezvén tiltakozásukat a gyengébbik nem ellen elkövetett erőszakos cselekmények miatt.

Legutóbb tavaly novemberben a perui fővárosban, Limában szervezték meg a Ni Una Menos! (Egyet sem!) elnevezésű mozgalmat, amelynek előzménye az egész kontinensen végigsöpört felháborodás volt, miután két férfi megerőszakolt egy 16 éves lányt az argentin főváros közelében. A kiskorúnak akkora mennyiségű kokaint adtak az elkövetők, hogy az orvosok sem tudták megmenteni az életét.

A perui hatóságok szerint 2013 első kilenc hónapjában 134 nőt gyilkoltak meg, 17 182 feljelentést tettek nemi erőszak miatt, és a helyzet azóta sem javult.

Magyar Idők
Címkék:
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó