A palesztinok szerint új stratégiára van szükség
2018. január 23. 22:57

Új palesztin stratégiára van szükség a Jeruzsálem státuszára vonatkozó amerikai döntések nyomán – jelentette ki kedden a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szervezet vezetője, aki ezzel kapcsolatosan egy összpalesztin – a diaszpóra képviselőit is magában foglaló – találkozó összehívását kérte. A Gázai övezet székhelyében tartott sajtótájékoztatóján Iszmáil Haníje kijelentette: a közel-keleti körútja alkalmából Jeruzsálemben tartózkodó Mike Pence amerikai alelnök „nem szívesen látott” vendég, a kneszet előtti előző napi beszéde pedig „bizonyítja, hogy az Egyesült Államok stratégiai szövetségben áll a cionista entitással”. A Hamász vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „kárt okoz a térségnek, hogy szavatolja az izraeli érdekeket és a megszállást... és likvidálja a palesztin ügyet”.

Az iszlamista vezető szerint azóta, hogy az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, Washington megszűnt „tisztességes közvetítőnek lenni a békefolyamatban”. A palesztinoknak olyan keretet kell kidolgozniuk, amely „kihívást” jelent az amerikai és izraeli döntések számára, ezért találkozóra hív minden palesztin a közös program kidolgozása céljából – mondta Haníje. „Készek vagyunk bármely arab fővárosba elmenni, hogy megtartsuk ezt a konferenciát” – közölte a Hamász vezetője. Haníje Kairót javasolta a találkozó színhelyének, szerinte ugyanis „Egyiptom a palesztin megbékélési folyamat pártfogója”. A Hamász vezetője szerint a stratégiának a szervezet és a Fatah közötti megbékélési folyamat jövőbeli előrehaladásán kell alapulnia, tartalmaznia kell egy megállapodást az ellenállás minden formájáról – a fegyveresről is – és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet reformjáról.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Kelet-Jeruzsálemet és Ciszjordániát. Donald Trump a múlt hónapban jelentette be, hogy elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet. A zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, míg a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját.

MTI
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Az üzenetek Junckerékhez és Macronhoz is eljutnak majd
  Az Európa jövőjéről lefolytatott fórumokon megfogalmazott legfontosabb üzeneteket a kormány el fogja juttatni az Európai Bizottságnak és Emmanuel Macron francia elnöknek is. Utóbbi korábban maga javasolta, hogy minden tagállamban legyen állami konzultáció Európa jövőjéről – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a közmédiával.
 • A migráció liberális félreértelmezése
  A liberálisok individualista, az egyénből kiinduló szemlélete lehetetlenné teszi azt, hogy a migráció csoportos, kollektív, tömeges megjelenési formájával kezdeni tudjanak valamit.
 • Brüsszel legújabb elképesztő "termékei"
  Brüsszel jelenlegi bevándorláspárti többsége továbbra is ontja magából a migránspárti intézkedéseket és javaslatokat, legújabb elképesztő "termékei" a migránskártya és a migránsvízum - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó