Leleplezték az Obama-házaspár hivatalos portréit
2018. február 13. 13:05

Bemutatták hétfőn Barack Obama és hitvese, Michelle Obama hivatalos portréit a washingtoni Smithsonian Intézet részeként működő National Portrait Galleryben.

A korábbi amerikai elnök a képek bemutatásakor köszönetet mondott a volt first ladyt megörökítő művésznek, amiért ilyen nagyszerűen sikerült megragadnia a felesége “dögösségét”.  A festmények elkészítésére felkért Kehinde Wiley és Amy Sherald voltak az első fekete bőrű művészek, akik ilyen megbízást kaptak a Smithsonian részéről. A művek a National Portrait Gallery elnöki arcképcsarnokában kaptak helyet.

 

Barack Obama volt amerikai elnök és felesége, Michelle Obama az őket ábrázoló újonnan leleplezett portrék előtt a washingtoni Smithsonian Afrikai Amerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeumában 2018. február 12-én. (MTI/EPA/Shawn Thew)

Wiley Obamát megörökítő portréján a korábbi amerikai elnök öltönyt visel és egy barna széken ül, a háttérben lévő zöld levelek és színes virágok ölelésében. Sherald egy geometriai formákkal díszített hosszú ruhában ülve ábrázolja Michelle Obamát, aki egyik kezével az állát támasztja alá, a másikat a térdére fekteti.

“Köszönöm, hogy ilyen tökéletesen sikerült megragadni azt a kecsességet, szépséget, intelligenciát, bájt és dögösséget, ami mind benne van nőben, akit szeretek” – gratulált Obama Sheraldnak, hozzátéve, hogy Wiley-nek sajnos nem volt ekkora szerencséje a saját modelljével.

“Próbáltam tárgyalni a kevesebb ősz haj lehetőségéről, ám Kehinde művészi integritásába nem fért bele, hogy eleget tegyen a kérésemnek” – jegyezte meg Obama tréfásan, hozzátéve, hogy a kisebb fülek ötletének felvetése is kudarcba fulladt.
Michelle Obama elmondta, reméli, hogy a róla készült festmény hatással lesz azoknak a színes bőrű kislányoknak az életére, akik a jövőben ellátogatnak az intézménybe.

“Felnéznek és olyasvalaki képét fogják látni, aki úgy néz ki, mint ők, és ott lóg ennek a nagyszerű amerikai intézménynek a falán. Ismerem a hatást, amelyet egy ilyen élmény gyakorol az életükre, mert egykor én is egyike voltam ezeknek a lányoknak” – tette hozzá a korábbi first lady.

A National Portrait Gallery hagyománya, hogy hivatalos elnöki portrékat készíttet, George H.W. Bush idején kezdődött. A többi festményt ajándékként kapta az intézmény, aukciókon tett szert rájuk, vagy egyéb módokon került a gyűjteményébe.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
 • A kutatás és az innováció kiemelt érték
  Minél gyorsabban szeretné lezárni a kormány a magyar kutatás finanszírozásának felülvizsgálatát, erre azonban többféle megoldás is szóba jöhet - mondta el az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés... című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter.
 • Brüsszel kifogásolja a magyar kampányt
  Álhírnek, dezinformációnak minősítette a magyar kormány újabb tájékoztató kampányának megállapításait kedden az Európai Bizottság.
MTI Hírfelhasználó