Leleplezték az Obama-házaspár hivatalos portréit
2018. február 13. 13:05

Bemutatták hétfőn Barack Obama és hitvese, Michelle Obama hivatalos portréit a washingtoni Smithsonian Intézet részeként működő National Portrait Galleryben.

A korábbi amerikai elnök a képek bemutatásakor köszönetet mondott a volt first ladyt megörökítő művésznek, amiért ilyen nagyszerűen sikerült megragadnia a felesége “dögösségét”.  A festmények elkészítésére felkért Kehinde Wiley és Amy Sherald voltak az első fekete bőrű művészek, akik ilyen megbízást kaptak a Smithsonian részéről. A művek a National Portrait Gallery elnöki arcképcsarnokában kaptak helyet.

 

Barack Obama volt amerikai elnök és felesége, Michelle Obama az őket ábrázoló újonnan leleplezett portrék előtt a washingtoni Smithsonian Afrikai Amerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeumában 2018. február 12-én. (MTI/EPA/Shawn Thew)

Wiley Obamát megörökítő portréján a korábbi amerikai elnök öltönyt visel és egy barna széken ül, a háttérben lévő zöld levelek és színes virágok ölelésében. Sherald egy geometriai formákkal díszített hosszú ruhában ülve ábrázolja Michelle Obamát, aki egyik kezével az állát támasztja alá, a másikat a térdére fekteti.

“Köszönöm, hogy ilyen tökéletesen sikerült megragadni azt a kecsességet, szépséget, intelligenciát, bájt és dögösséget, ami mind benne van nőben, akit szeretek” – gratulált Obama Sheraldnak, hozzátéve, hogy Wiley-nek sajnos nem volt ekkora szerencséje a saját modelljével.

“Próbáltam tárgyalni a kevesebb ősz haj lehetőségéről, ám Kehinde művészi integritásába nem fért bele, hogy eleget tegyen a kérésemnek” – jegyezte meg Obama tréfásan, hozzátéve, hogy a kisebb fülek ötletének felvetése is kudarcba fulladt.
Michelle Obama elmondta, reméli, hogy a róla készült festmény hatással lesz azoknak a színes bőrű kislányoknak az életére, akik a jövőben ellátogatnak az intézménybe.

“Felnéznek és olyasvalaki képét fogják látni, aki úgy néz ki, mint ők, és ott lóg ennek a nagyszerű amerikai intézménynek a falán. Ismerem a hatást, amelyet egy ilyen élmény gyakorol az életükre, mert egykor én is egyike voltam ezeknek a lányoknak” – tette hozzá a korábbi first lady.

A National Portrait Gallery hagyománya, hogy hivatalos elnöki portrékat készíttet, George H.W. Bush idején kezdődött. A többi festményt ajándékként kapta az intézmény, aukciókon tett szert rájuk, vagy egyéb módokon került a gyűjteményébe.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Az üzenetek Junckerékhez és Macronhoz is eljutnak majd
  Az Európa jövőjéről lefolytatott fórumokon megfogalmazott legfontosabb üzeneteket a kormány el fogja juttatni az Európai Bizottságnak és Emmanuel Macron francia elnöknek is. Utóbbi korábban maga javasolta, hogy minden tagállamban legyen állami konzultáció Európa jövőjéről – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a közmédiával.
 • A migráció liberális félreértelmezése
  A liberálisok individualista, az egyénből kiinduló szemlélete lehetetlenné teszi azt, hogy a migráció csoportos, kollektív, tömeges megjelenési formájával kezdeni tudjanak valamit.
 • Brüsszel legújabb elképesztő "termékei"
  Brüsszel jelenlegi bevándorláspárti többsége továbbra is ontja magából a migránspárti intézkedéseket és javaslatokat, legújabb elképesztő "termékei" a migránskártya és a migránsvízum - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó