Lengyelellenes plakát a kijevi konzulátuson
2018. február 14. 15:48

Lengyelellenes plakátot helyeztek el kedden Lengyelország kijevi konzulátusán a Fekete Bizottság nevű ukrán nacionalista mozgalom tagjai, az incidenst a PAP hírügynökségnek Jan Pieklo kijevi lengyel nagykövet is megerősítette.

Pieklo közlése szerint néhány személy jelent meg a lengyel konzulátus épülete előtt, ahol elhelyeztek egy, az Ukrajna ellen elkövetett "lengyel bűnöket" kárhoztató, lengyel és ukrán nemzeti színekkel díszített plakátot. Miután fényképet készítettek magukról, távoztak a helyszínről.

A lengyel nagykövet szerint az esetet nem érdemel kommentárt. Az ilyen incidensek "nem tömeges jellegűek", inkább "a magukat népszerűsíteni akaró csoportok próbálkozásairól" van szó - mondta Jan Pieklo.

Az akció kapcsán a Fekete Bizottság a PAP hírügynökségnek egy közleményt is küldött, amelyben azzal vádolta Varsót, hogy "kihasználja azt a tényt, hogy Ukrajnában háború zajlik". Kifogásolták, hogy Lengyelország "a törvényhozás és a történelem saját vízióját kényszeríti rá" Ukrajnára. "Bizonyos bűntetteket tulajdonítanak nekünk, mi viszont jól emlékszünk Lengyelországnak az Ukrajnával szembeni szemben elkövetett bűneire" - áll a közleményben.

A tavalyi év folyamán többször lengyelellenes feliratok jelentek meg ukrajnai lengyel külképviseletek épületein, megrongáltak ukrajnai lengyel emlékhelyeket, márciusban pedig gránátvetővel rálőttek a nyugat-ukrajnai Luckban működő lengyel főkonzulátusra. Ezeket az eseteket az ukrán hatóságok a két nép megosztását célzó provokációknak minősítették. A lengyelországi kommentárok nem zárták ki, hogy az incidensek összefüggésben lehetnek az orosz-ukrán konfliktussal.

A lengyel-ukrán kapcsolatok azután váltak feszültebbé, hogy Kijev tavaly áprilisban leállította az ukrajnai lengyel tömegsírok feltárását, amely a lengyel és az ukrán nemzeti emlékezet intézetének együttműködése keretében zajlott. A sírokban többek között az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volhíniai (Voliny) mészárlás áldozatai nyugszanak.

Az utóbbi napokban Kijev hivatalos tiltakozását váltotta ki, hogy Lengyelországban módosították a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt, amely külön kitér "az ukrán nacionalisták által 1925 és 1950 között elkövetett bűntettekre", megtiltva egyebek között a Harmadik Birodalommal kollaboráló ukrán nacionalista alakulatok - ezen belül az UPA - bűntetteinek tagadását.

Korábbi bejelentések szerint a közös történelem kérdéseiről azon a találkozón is tárgyalnak, amelyet a tervek szerint csütörtökön tartanak a Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter, valamint Pavel Rozenko ukrán kormányfőhelyettes vezette küldöttségek között.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó