Kiszelly: Martin Schulz eltaktikázta magát
2018. február 14. 16:53

Azonnali hatállyal távozik a német Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéből Martin Schulz. Ezt a politikus jelentette be kedd este Berlinben, a párt elnökségi ülése után. Ez azt jelenti, hogy Schulz néhány napon belül elbukta az áltata betölteni kívánt külügyminiszteri posztot és a pártelnöséget is.

Kiszelly Zoltán szerint Martin Schulz egy bukott politikus, aki eltaktikázta magát, tulajdonképpen „saját magát gáncsolta el”. A politológus az M1 Ma reggel című műsorában emlékeztetett: a volt SPD-elnök korábban kijelentette, hogy pártja nem alakít újabb nagykoalíciót a CDU/CSU-val, illetve hogy nem lesz egy újabb Merkel-kormány tagja.

Egyiket sem tartotta be, ami miatt akkora volt a felháborodás, hogy inkább visszalépett. A pártvezetés így akarta megkönnyíteni a párttagok számára a nagykoalíció megszavazását. Ám így is nehéz lesz, mert nagyjából ugyanannyian támogatják, mint amennyien elutasítják azt – állapította meg.

Illeszkedik a trendbe

Kiszelly Zoltán szerint a szocdemek szembemennek minden politikai logikával, ami a párt túlélését szolgálná, e miatt pedig tovább zuhant a támogatottságuk, és történelmi mélypontra került. Ez illeszkedik az európai trendbe, a baloldal Hollandiában és Franciaországban „megsemmisült”, Csehországban és Ausztriában pedig elvesztette kormányzati pozícióját. A német szocdemek is követik ezt az irányt, a saját szavazóikkal szemben politizálnak, és a kisemberek helyett a multik, a nagytőke érdekeit képviselik. Így volt ez Magyarországon is 2010 előtt, ennek köszönhető a magyar baloldal „zuhanórepülése” – magyarázta a szakértő.

Ők mondanak majd nemet

Szerinte Merkel ki akarja tölteni az újabb négyéves ciklusát, ehhez keresett szövetségeseket, amiért bármilyen politikai árat megfizetett. Az SPD így hat minisztériumot kapott, a pénzügyminisztériumot is.

Utóbbi azért érdekes, mert valamennyi európai szereplő arról beszél, hogy az Európai Uniót együtt kell tartani, ugyanakkor mindenki az új berlini kormányra vár. Amint megalakul, onnantól a CDU helyett a német szocdemeknek kell majd nemet mondaniuk Macron francia elnök és a déli, eladósodott eurózóna országok elvárására, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának kifutása után újabb olcsó pénzt kapjanak. Végeredményben az európai politikai várakozások sem úgy teljesülnek majd, ahogy azt Macronék várták – vetítette előre Kiszelly Zoltán.

Az SPD-nél február 20-tól március 2-ig tartanak pártszavazást. A szociáldemokraták akkor folytathatják a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val, ha a 463 ezer párttag legkevesebb 20 százaléka részt vesz a szavazáson, és a többség a koalíciós szerződés elfogadására voksol.

hirado.hu - M1 Ma reggel
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó