Nekimentek Szijjártónak az ukrán miniszterek
2018. február 14. 22:24

Manipulatívak a magyar külügyminiszter kijelentései

Manipulatívnak nevezte az ukrán kormány szerdai ülésén Lilija Hrinevics oktatási miniszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatát, amely szerint Ukrajnának tartózkodnia kell új oktatási törvényének alkalmazásától, amíg nem konzultál a kárpátaljai magyar közösséggel.

Szijjártó Péter hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: ha Magyarország elengedi a vétó lehetőségét a nemzetközi szervezetekben Ukrajnával szemben, lemond az egyetlen eszközről, amellyel megvédheti a kárpátaljai magyarokat és kényszerítheti Ukrajnát, hogy feleljen meg a nemzetközi jogszabályoknak. Ahhoz, hogy Magyarország feloldja a vétóját, Ukrajnának a Velencei Bizottság és az EU elvárásainak megfelelően addig nem lehet megkezdenie a törvény végrehajtását, amíg minden részletkérdésben nem állapodik meg a nemzeti kisebbségekkel, így a magyarokkal is - mondta.

Lilija Hrinevics szerint Ukrajna a Velencei Bizottság döntését követően azonnal elkészítette az ajánlások megvalósítására vonatkozó útitervet, "és kizárólag a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően haladunk" - adta hírül az lb.ua ukrán hírportál.

Az oktatási miniszter azt állította, Magyarország félrevezetéssel és zsarolással akarja kikényszeríteni, hogy Ukrajna függessze fel az oktatási törvény hatályát, de - mint mondta - a Velencei Bizottság ajánlásaiban nincs erről szó. Ezenkívül az ukrán hatóságok több körben konzultáltak a magyar kisebbséggel Beregszászon, Ungváron és Kijevben - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy szerdán kellett volna folytatódniuk az egyeztetéseknek, de - tette hozzá - a magyar közösség vezetői ezt lemondták arra hivatkozva, hogy az Ellenzéki Blokk parlamenti párt beadvánnyal fordult az alkotmánybírósághoz az oktatási törvény ügyében. Vagyis "időhúzást, félrevezető, hamis tájékoztatást látunk" - emelte ki.

Megjegyezte, hogy Ukrajna dolgozik a Velencei Bizottság ajánlásainak a megvalósításán. Szerinte az egyik ilyen ajánlás végrehajtása az oktatási törvénynek az oktatás nyelvét szabályozó 7. cikke életbe léptetésére vonatkozó átmeneti időszak 2020-tól 2023-ig történő meghosszabbítása.

Arszen Avakov belügyminiszter "arcátlannak és elfogadhatatlannak" nevezte Szijjártó Péter nyilatkozatát, amely szerinte nem hagyható figyelmen kívül. Nem lehet így viszonyulni Ukrajnához - tette hozzá.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök azt mondta: mindig a nemzetiségi kisebbségek jogainak biztosításából fognak kiindulni. "De az első számú prioritás mindig az ukrán nyelv, az ukrán kultúra fejlesztése lesz" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy "nem engedünk és a jövőben sem fogunk engedni semmilyen agressziónak vagy nyomásnak".

A kárpátaljai magyar szervezetek vezetői elnapolták a szerdára Kijevbe kitűzött egyeztetést a kisebbségek anyanyelv-használati jogait súlyosan sértő oktatási törvényről Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel, mert a tárca a napokban jelezte, nem a törvény nyelvhasználatot szabályozó 7. cikkről, hanem egy még kidolgozás alatt lévő jogszabálytervezetről szeretne tárgyalni - közölte az MTI-vel kedden Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője.

MTI
Címkék:
megmondó
Az egyik esetben Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs, a másik esetben a sikeres magyar tőzsdespekuláns, Soros György alakja emelkedik égi magaslatokba.
 • Szabad-e Dévénynél zsidózni?
  Az egykori SZDSZ-es hihetetlen éleslátással látja a láthatatlant, látja a szörnyűséget, hallja a hallhatatlant.
 • Vörös segély kell a szélsőségesnek
  A hungarofób figura a jelentős ajándékpénzből sem tudott önjáróvá válni, csak megélhetésieket tudott maga köré csődíteni.
 • Az SZDSZ ökológiai lábnyoma
  Szegény agrárszakértőnk és néprajztudósunk (meg a pártja) tavaly még ugyanilyen lelkesedéssel fogadta a Szegedi Megváltót.
 • A finom hazugság a legaljasabb
  Azokat a politikai bűnözőket, akik titokban utalt pénzekért együttműködnek az embercsempész bandákkal, kiszolgálják a migránsmaffia főkolomposait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI