Szaakasvili: Ukrajna szét fog esni
2018. február 17. 00:41

Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó szerint Ukrajna maffiaállammá változott, ahol minden az oligarcháktól – közöttük Petro Porosenkótól (államfőtől) és Rinat Ahmetov (Donyeck megyei nagyvállalkozótól) – függ. A korábbi georgiai elnök a Die Presse című osztrák napilapnak beszélt erről, amely pénteki számában közölte az interjút.

„Ukrajna maffiaállammá változik az oligarchák jelentős gazdasági érdekei miatt. A tőke 70 százaléka hét oligarcha tulajdonában van, a két legjelentősebb közöttük Petro Porosenko és Rinat Ahmetov, kettejük kezében van a vagyon fele” – idézte az interjút a TASZSZ orosz hírügynökség.

Szaakasvili szerint az állam gyakorlatilag megszűnt működni, s eközben az országban „félkatonai szervezetek irányítanak, amelyeket Porosenko kihasznál”. „Hasonló fegyveres csoportok állnak a belügyminiszter és Ahmetov rendelkezésére is” – tette hozzá. Szaakasvili szerint az ukrán gazdaság stagnál, „a gazdasági növekedés 2 százalékos, ami a 13 százalékos infláció mellett gyenge mutató”.

A volt georgiai (grúz) államfő azt jósolja, hogy Ukrajna a közeli jövőben szét fog esni. „Az ország keleti és déli része gazdaságilag haldoklik. Bukovinában és Kárpátalján számos nemzetiségi él – románok és magyarok. Ezekben a régiókban is növekvőben vannak a keleten már megtapasztalt szakadár törekvések”. (.) Mindez az állam széthullásához és kriminalizálódásához vezet„ – vélte.

Megjegyezte, hogy az Odessza megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjeként ”nem volt pénze a reformokra„. ”Meg volt kötve a kezem, de javulást ígértem. A lakosság már csalódott volt, de pénz és Kijev támogatása nélkül és a helyi maffia ellenállása miatt nem tehettem semmit„.

A volt georgiai (grúz) államfőt február 12-én őrizetbe vették Kijevben, és kitoloncolták Lengyelországba, ahonnan Hollandiába utazott tovább, ahol a családja él.

Szaakasvili kilenc éven át, 2013-ig volt Georgia (Grúzia) elnöke, majd a Viktor Janukovics oroszbarát elnököt megbuktató 2014. évi népfelkelés után Ukrajnában telepedett le, felvette az ukrán állampolgárságot, és 2015-2016-ban – akkor még Petro Porosenko szövetségeseként – Odessza megye kormányzója volt, amíg össze nem különbözött az ukrán elnökkel, akit széles körű korrupcióval vádolt meg.

Ukrajnában azzal vádolják, hogy egy, az ukrán államfő elleni puccsot megkísérlő bűnszervezetet támogat.

Porosenko tavaly júliusban fosztotta meg ukrán állampolgárságától.

MTI
Címkék:
 • Permanens forradalom
  Hát igen, vannak Nagy Idők és vannak nagy pillanatok. És adjunk hálát a Sorsnak, hogy ismét részesei lehetünk.
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • 12 év családbarát és 8 év családellenes kormányzás
  Az elmúlt húsz évből 12 év telt el családbarát és 8 év családellenes kormányzással Magyarországon – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára.
 • A magyarok döntő többsége elutasítja az erőszakot
  A Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett, és elutasítja, hogy a tiltakozók erőszakos utcai demonstrációkkal vonják kétségbe a kormány legitimitását. Az elmúlt napok eseményei kapcsán a megkérdezettek többsége úgy ítéli meg, hogy a tüntetések szervezői és résztvevői elvesztették a kontrollt, és a demonstrációk túl erőszakossá váltak.
 • A Kossuth tér nem lesz Majdan
  A mostani káosz elsődleges célja az ország rossz színben történő feltüntetése, és ebben a hazai ellenzék is sajnálatos módon partnernek bizonyul.
MTI Hírfelhasználó