Kurz egységre hívta fel az EU tagországait
2018. február 17. 14:56

Egységre és összefogásra hívta fel az Európai Unió tagországait a nehéz nemzetközi helyzetre való tekintettel Sebastian Kurz osztrák kancellár a müncheni biztonságpolitikai konferencián szombaton elmondott beszédében.

Miután az Egyesült Államok egyre inkább visszavonul a világpolitikából, erősödtek a kihívások az Európai Unió felé – figyelmeztetett Kurz, rámutatva, hogy Kína foglalja el azt a politikai vákuumot, amely Washingtonnak a nemzetközi politikából történő visszahúzódása miatt keletkezik. ”A hatalmi központok eltolódnak. Az Egyesült Államok továbbra is erős ország, de visszavonul a nemzetközi politikából, az így keletkező űrt pedig Kína foglalja el” – mondta Kurz. Véleménye szerint ezzel változások állnak be a világ geopolitikai helyzetében. “A nagy országok már nem nyelik le a kicsiket. Most a gyorsabb országok nyelik le azokat, amelyek késlekednek” – tette hozzá.

“Mi az Európai Unióban úgy viselkedünk, mint egy öreg házaspár” – folytatta. A Nyugat a Keletre panaszkodik, az Észak pedig a Délre. Ahhoz, hogy nemzetközi súlyát visszanyerje, az EU-nak ismét erősnek kell lennie belülről. Ez szerinte mindenekelőtt a külső határok megerősítését jelenti. Az EU-tagországoknak maguknak kell eldönteniük, hogy kiket fogadnak be – utalt Kurz az illegális bevándorlásra, amely szerinte alááshatja a földrész békéjét és jólétét. Kurz ötödik alkalommal vesz részt a biztonságpolitikai konferencián. Újságíróknak nyilatkozva pénteken elmondta, hogy müncheni tartózkodását a 2018 második félévi osztrák EU-elnökség előkészítésére is fel akarja használni.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Tovább tart az erőszak – ismét rendőrökre támadtak az ellenzéki tüntetők
  A Munka Törvénykönyvének módosítása ellen tüntettek csütörtök este Budapesten. A demonstráció több órán át békésen zajlott, de este a Budapesti Rendőr-főkapitányság már azt közölte: a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.
 • Szigorodhatnak a fegyelmi szabályok az Országgyűlésben
  Anarchiába hajló, eszetlen rendbontás történt szerdán az Országgyűlésben és a Parlament előtti téren – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Inforádió Aréna című műsorában csütörtök este. A házelnök úgy látja, a történtek felvetik annak igényét, hogy áttekintsék a parlamenti fegyelmi rendelkezéseket.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó