Lavrov szerint üres fecsegés a beavatkozás
2018. február 17. 21:42

Üres fecsegésnek nevezte szombaton az orosz külügyminiszter az amerikai vádakat, amelyek szerint Oroszország beavatkozott a 2016. évi elnökválasztásba.

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián Szergej Lavrov kérdésre válaszolva nem kívánta kommentálni az orosz magánszemélyek és vállalatok ellen indított amerikai eljárást.

„Nincs erre válaszom. Bármit megjelentethetnek, és látjuk, hogyan sokasodnak a vádak és közlemények” – jelentette ki. Amerikai hivatalos személyek is azt mondták, hogy egyetlen ország sem befolyásolta a választás eredményét – érvelt. „Mindaddig, amíg nem látunk tényeket, minden más csak üres fecsegés” – tette hozzá.

Robert Mueller különleges ügyész hivatala pénteken Washingtonban jelentette be, hogy az ügyben összehívott nagyesküdtszék vádat emelt tizenhárom orosz állampolgár és három orosz jogi személy ellen a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba való állítólagos beavatkozás miatt. A testület megállapítása szerint a vádlottak megsértették az amerikai törvényeket, és beavatkoztak a választásba és az amerikai politika folyamataiba. A vádpontok között összeesküvés, csalás, banki csalás és személyazonossági adatok eltulajdonítása szerepel. A nagyesküdtszék dokumentumai szerint a vádlottak már 2014-ben megkezdték a 2016-os elnökválasztási folyamatot megzavarni próbáló tevékenységüket.

A vádlottakat valószínűleg nem veszik őrizetbe, és nem jelennek meg az amerikai bíróság előtt, miután Oroszország és az Egyesült Államok között nincsen kiadatási egyezmény – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

A müncheni konferencián mondott beszédében Lavrov oroszellenes propaganda terjesztésével vádolta a NATO-t, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, ami a kölcsönös kapcsolatok „lebénulásához” vezetett. A külügyminiszter nagyobb együttműködést szorgalmazott az EU-val a nemzetközi konfliktusokban, így a Közel-Keleten. „Erősebb és kiszámíthatóbb Európai Uniót szeretnénk, felelős partnert a nemzetközi színtéren” – jelentette ki.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Folytatódott a cirkusz
  Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak civil szervezetek, az ellenzéki pártok támogatásával vasárnap Budapesten. Több vidéki városban is szerveztek megmozdulást, azok már mind rendzavarás nélkül véget értek.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
MTI Hírfelhasználó