Ma döntenek a bulinegyed sorsáról
2018. február 18. 08:55

Helyi népszavazást tartanak ma a főváros VII. kerületében, hogy az úgynevezett erzsébetvárosi vigalmi negyedben található vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra között nyitva tarthassanak-e vagy ne.

Az Erzsébetváros önkormányzati képviselői által kezdeményezett népszavazás kérdése így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat képviselő-testülete Budapest VII. kerület Károly körút- Király utca- Erzsébet körút- Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?”

 

A Gozsdu Udvar az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Király utcában 2018. február 18-ra virradó éjjel – ezen a napon népszavazást tartanak arról, hogy a főváros VII. kerületében, az úgynevezett bulinegyedben található vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra között nyitva tarthassanak-e (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A Gozsdu Udvar az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Király utcában 2018. február 18-ra virradó éjjel – ezen a napon népszavazást tartanak (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A helyi választási bizottság hitelesítette, majd a Fővárosi Törvényszék is helybenhagyta helyi népszavazási kezdeményezés kérdését, az Alkotmánybíróság pedig szerdán közzétett döntésében visszautasította a népszavazási kezdeményezés ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt.

Az Ab-hez forduló gazdasági társaság a többi között arra hivatkozott, hogy a népszavazási kérdés nyomán elfogadandó önkormányzati rendelet sértené az érintett területen dolgozó munkavállalók, beszállítók, rendezvényszervezők, művészek és mások jogait.

DSZZS20180218004

Bejutásra váró vendégek állnak sorban a Szimpla Kert vendéglátóhely előtt az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Kazinczy utcában 2018. február 18-ra virradó éjjel. Ezen a napon népszavazást tartanak MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Népszavazást tartanak a pesti bulinegyedben

A vasárnapi népszavazás során születő eredmény lényegesen nem befolyásolhatja a bulinegyed környéki szálláshelyek számának alakulását, tehát önmagában ez az esemény nem ronthatja drasztikusan a lakásukat bérbe adó tulajdonosok pozícióját – írta tegnap megjelent elemzésében az Otthon Centrum.

– Amennyiben a többség a zárvatartásra szavaz, az főleg az üzlethelyiségek bérleti díjára és bérbeadhatóságára lesz hatással. Azonban egy ilyen döntés nyomán nem várható, hogy a következő egy-két évben drasztikus áresés következzen be belső Erzsébetváros lakáspiacán.

A lakásárak növekedése mögött eddig is elsősorban a szálláshelykiadó befektetők támasztotta kereslet állt. Az emelkedő lakásárak és az elszaporodó lakáshotelek egymás közti versenye miatt azonban a néhány évvel korábbihoz képest csökkenő hozamszint már tavaly is érezhetően lanyhább érdeklődést váltott ki a belső városrészek iránt. A bulinegyed „bezárásának” híre tovább hűtheti a lakásbefektetési kedvet – áll az elemzésben.

Az Otthon Centrum által megkötött ügyletek alapján a korábbi évekhez képest már egy ideje az egyensúlyi helyzet felé közeledik a belváros lakáspiaca, így a VII. kerületé is. A nagy árváltozás 2014 és 2016 között az Erzsébetvárosban következett be, 2016–2017-ben már enyhült az áremelkedés lendülete, és a tranzakciószám is folyamatosan csökkent, függetlenül a bulinegyedről szóló vitától.

A következő egy-két évben jóval kisebb árnövekedésre lehet számítani, mint eddig. Az Otthon Centrum szerint 2018-ban a szóban forgó kerületben 8-10 százalékos lehet a drágulás.

hirado.hu - MTI - magyaridok.hu
Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI