Ma döntenek a bulinegyed sorsáról
2018. február 18. 08:55

Helyi népszavazást tartanak ma a főváros VII. kerületében, hogy az úgynevezett erzsébetvárosi vigalmi negyedben található vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra között nyitva tarthassanak-e vagy ne.

Az Erzsébetváros önkormányzati képviselői által kezdeményezett népszavazás kérdése így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat képviselő-testülete Budapest VII. kerület Károly körút- Király utca- Erzsébet körút- Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?”

 

A Gozsdu Udvar az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Király utcában 2018. február 18-ra virradó éjjel – ezen a napon népszavazást tartanak arról, hogy a főváros VII. kerületében, az úgynevezett bulinegyedben található vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra között nyitva tarthassanak-e (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A Gozsdu Udvar az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Király utcában 2018. február 18-ra virradó éjjel – ezen a napon népszavazást tartanak (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A helyi választási bizottság hitelesítette, majd a Fővárosi Törvényszék is helybenhagyta helyi népszavazási kezdeményezés kérdését, az Alkotmánybíróság pedig szerdán közzétett döntésében visszautasította a népszavazási kezdeményezés ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt.

Az Ab-hez forduló gazdasági társaság a többi között arra hivatkozott, hogy a népszavazási kérdés nyomán elfogadandó önkormányzati rendelet sértené az érintett területen dolgozó munkavállalók, beszállítók, rendezvényszervezők, művészek és mások jogait.

DSZZS20180218004

Bejutásra váró vendégek állnak sorban a Szimpla Kert vendéglátóhely előtt az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Kazinczy utcában 2018. február 18-ra virradó éjjel. Ezen a napon népszavazást tartanak MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Népszavazást tartanak a pesti bulinegyedben

A vasárnapi népszavazás során születő eredmény lényegesen nem befolyásolhatja a bulinegyed környéki szálláshelyek számának alakulását, tehát önmagában ez az esemény nem ronthatja drasztikusan a lakásukat bérbe adó tulajdonosok pozícióját – írta tegnap megjelent elemzésében az Otthon Centrum.

– Amennyiben a többség a zárvatartásra szavaz, az főleg az üzlethelyiségek bérleti díjára és bérbeadhatóságára lesz hatással. Azonban egy ilyen döntés nyomán nem várható, hogy a következő egy-két évben drasztikus áresés következzen be belső Erzsébetváros lakáspiacán.

A lakásárak növekedése mögött eddig is elsősorban a szálláshelykiadó befektetők támasztotta kereslet állt. Az emelkedő lakásárak és az elszaporodó lakáshotelek egymás közti versenye miatt azonban a néhány évvel korábbihoz képest csökkenő hozamszint már tavaly is érezhetően lanyhább érdeklődést váltott ki a belső városrészek iránt. A bulinegyed „bezárásának” híre tovább hűtheti a lakásbefektetési kedvet – áll az elemzésben.

Az Otthon Centrum által megkötött ügyletek alapján a korábbi évekhez képest már egy ideje az egyensúlyi helyzet felé közeledik a belváros lakáspiaca, így a VII. kerületé is. A nagy árváltozás 2014 és 2016 között az Erzsébetvárosban következett be, 2016–2017-ben már enyhült az áremelkedés lendülete, és a tranzakciószám is folyamatosan csökkent, függetlenül a bulinegyedről szóló vitától.

A következő egy-két évben jóval kisebb árnövekedésre lehet számítani, mint eddig. Az Otthon Centrum szerint 2018-ban a szóban forgó kerületben 8-10 százalékos lehet a drágulás.

hirado.hu - MTI - magyaridok.hu
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Folytatódott a cirkusz
  Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak civil szervezetek, az ellenzéki pártok támogatásával vasárnap Budapesten. Több vidéki városban is szerveztek megmozdulást, azok már mind rendzavarás nélkül véget értek.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
MTI Hírfelhasználó