Szaakasvili több ezer híve tüntetett Kijevben
2018. február 18. 23:59

Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott, Ukrajnából kitoloncolt volt odesszai kormányzó több ezer híve rendezett menetet vasárnap Kijev belvárosában Petro Porosenko ukrán államfő lemondását követelve.

Sajtóbecslések szerint 2500 aktivista vett részt a tüntetésen, amelyet 3000 rendőr biztosított. Nyugat- és Közép-Ukrajna megyei székvárosaiban is százak vonultak az utcákra.

A tiltakozó akciókra Szaakasvili azt követően szólított fel, hogy az ukrán hatóságok hétfőn kitoloncolták Lengyelországba. Az 50 éves politikus jelenleg Hollandiában tartózkodik, de bejelentette, vissza akar térni Ukrajnába.

Szaakasvili híveivel párhuzamosan szélsőjobboldali nacionalista erők is tiltakozó akciót rendeztek az ukrán fővárosban a Roszszotrudnyicsesztvo orosz szövetségi ügynökség kijevi képviseletének bezáratását követelve. A nacionalista tüntetők betörték két orosz tulajdonban lévő bank és egy kereskedelmi képviselet épületének ablakait.

Szombaton az Sz14 (Szics) ukrán nacionalista szervezet mintegy 30 tagja és a szélsőséges Jobboldali Szektor aktivistái betörtek a Roszszotrudnyicsesztvo épületébe. Az Sz14 állítása szerint az épület az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) támaszpontjaként szolgál. Szétverték Fjodor Saljapin orosz operaénekes emlékkiállítását, szélsőséges jelszavakat mázoltak a falakra, a többi között azt, hogy „Ki az FSZB-vel”, emellett sértegették az orosz diplomatákat, és elégettek egy orosz nemzeti lobogót.

A Roszszotrudnyicsesztvo a FÁK-tagállamok ügyeivel, a külföldön élő oroszokkal és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozik.

Miheil Szaakasvili nagyjából kilenc éven keresztül, 2013-ig volt Georgia elnöke, majd Ukrajnában telepedett le a Viktor Janukovics oroszbarát államfőt megbuktató 2014-es népfelkelés után, felvette az ukrán állampolgárságot. 2015-2016-ban Odessza megye kormányzója volt, amíg össze nem különbözött az ukrán elnökkel, és meg nem fosztották állampolgárságától. Mivel korábban már georgiai állampolgárságától is megfosztották, jelenleg hontalan.

Tavaly szeptemberben jogellenesen, gyalogosan visszatért Ukrajnába, ahonnan hétfőn kitoloncolták Lengyelországba. Az ügyészség hivatalosan azzal gyanúsítja, hogy erőszakos hatalomátvételre készült az Oroszországba menekült Janukovics környezetével együttműködve.

MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Konferencia - a nagy nemzetek mellett nagy gondolatokra is szükség van
  Minden idők legfontosabb kihívásának nevezte a migrációt, valamint az ezzel összefüggő, a helyi és regionális identitás vonatkozásában tapasztalt problémákat a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Semjén: az állam és az egyház együttműködése a járható út
  Nem tudok elképzelni jobb "befektetést" a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció - jelentette ki Semjén Zsolt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztabereken vasárnap.
MTI Hírfelhasználó