Szaakasvili több ezer híve tüntetett Kijevben
2018. február 18. 23:59

Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott, Ukrajnából kitoloncolt volt odesszai kormányzó több ezer híve rendezett menetet vasárnap Kijev belvárosában Petro Porosenko ukrán államfő lemondását követelve.

Sajtóbecslések szerint 2500 aktivista vett részt a tüntetésen, amelyet 3000 rendőr biztosított. Nyugat- és Közép-Ukrajna megyei székvárosaiban is százak vonultak az utcákra.

A tiltakozó akciókra Szaakasvili azt követően szólított fel, hogy az ukrán hatóságok hétfőn kitoloncolták Lengyelországba. Az 50 éves politikus jelenleg Hollandiában tartózkodik, de bejelentette, vissza akar térni Ukrajnába.

Szaakasvili híveivel párhuzamosan szélsőjobboldali nacionalista erők is tiltakozó akciót rendeztek az ukrán fővárosban a Roszszotrudnyicsesztvo orosz szövetségi ügynökség kijevi képviseletének bezáratását követelve. A nacionalista tüntetők betörték két orosz tulajdonban lévő bank és egy kereskedelmi képviselet épületének ablakait.

Szombaton az Sz14 (Szics) ukrán nacionalista szervezet mintegy 30 tagja és a szélsőséges Jobboldali Szektor aktivistái betörtek a Roszszotrudnyicsesztvo épületébe. Az Sz14 állítása szerint az épület az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) támaszpontjaként szolgál. Szétverték Fjodor Saljapin orosz operaénekes emlékkiállítását, szélsőséges jelszavakat mázoltak a falakra, a többi között azt, hogy „Ki az FSZB-vel”, emellett sértegették az orosz diplomatákat, és elégettek egy orosz nemzeti lobogót.

A Roszszotrudnyicsesztvo a FÁK-tagállamok ügyeivel, a külföldön élő oroszokkal és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozik.

Miheil Szaakasvili nagyjából kilenc éven keresztül, 2013-ig volt Georgia elnöke, majd Ukrajnában telepedett le a Viktor Janukovics oroszbarát államfőt megbuktató 2014-es népfelkelés után, felvette az ukrán állampolgárságot. 2015-2016-ban Odessza megye kormányzója volt, amíg össze nem különbözött az ukrán elnökkel, és meg nem fosztották állampolgárságától. Mivel korábban már georgiai állampolgárságától is megfosztották, jelenleg hontalan.

Tavaly szeptemberben jogellenesen, gyalogosan visszatért Ukrajnába, ahonnan hétfőn kitoloncolták Lengyelországba. Az ügyészség hivatalosan azzal gyanúsítja, hogy erőszakos hatalomátvételre készült az Oroszországba menekült Janukovics környezetével együttműködve.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó