Cavusoglu támadással fenyegette a szíriai hadsereget
2018. február 19. 22:05

Támadással fenyegette meg a szíriai hadsereget a jordániai fővárosban, Ammánban tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

Recep Tayyip Erdogan török államfő pedig kijelentette, hogy a szíriai kormánynak súlyos következményekkel kell szembenéznie, ha megállapodik a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciával.

Cavusoglu elmondta, hogy a török csapatok nem kímélik majd a szíriai kormányerőket, ha a kurdok segítségére sietnek az ostromlott Afrín térségében. A szíriai felkelőket támogató Törökország január végén bevonult Észak-Szíriába, és szárazföldi, illetve légi offenzívát indított az általa terrorszervezetnek tartott YPG ellen. A Washington pártfogását élvező kurdok Damaszkusztól kértek segítséget. Az első kormányközeli milíciák médiaértesülések szerint hétfőn érkezhetnek meg a tartományba.

– Ha a rezsim az YPG segítségére siet, akkor senki és semmi sem állíthat meg minket, a török államot és a török katonákat – fenyegetett jordániai sajtótájékoztatóján Cavusoglu. – Ez vonatkozik Afrínra, Manbídzsra és az Eufrátesztől keletre fekvő területekre is – tette hozzá a kurd erők kezén lévő főbb térségeket felsorolva.

A török külügyminiszter jelezte: Ankara számára nem jelent gondot, ha a damaszkuszi kormányerők azért érkeznek Afrín és Manbídzs térségébe, hogy megtisztítsák a régiót a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartott Népvédelmi Egységektől.

A CNN Türk török hírtelevízió szerint Erdogan elnök hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetést, és ebben kijelentette: Szíria kormánya következményekkel találja szemben magát, ha megállapodik az YPG-vel. Hozzátette, hogy az YPG ellen indított afríni hadművelet a tervek szerint folytatódik.

A török elnöki hivatal egyik illetékese szerint az orosz és a török vezető tárgyalásának témája a szíriai idlíbi és afríni helyzet legutóbbi fejleményei voltak.

A szíriai kurdok napok óta győzködik a damaszkuszi kormányt arról, hogy nyújtson segítséget nekik. A SANA szíriai állami hírügynökség hétfő reggel úgy értesült, hogy a kormányhű erők a következő órákban elérik Afrín térségét.

Egy magas rangú kurd tisztségviselő vasárnap elmondta, hogy sikerült megegyezésre jutni Damaszkusszal. A kurd autonóm területeket vezető hatóságok egyik tanácsadója, Badran Dzsia Kurd úgy tudja, hogy a katonai megállapodás alapján a kormányerők a határrégiókban állomásoznak majd.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Folytatódott a cirkusz
  Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak civil szervezetek, az ellenzéki pártok támogatásával vasárnap Budapesten. Több vidéki városban is szerveztek megmozdulást, azok már mind rendzavarás nélkül véget értek.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
MTI Hírfelhasználó