Az IÁ volt parancsnokát vették őrizetbe Manilában
2018. február 20. 08:49

Őrizetbe vettek a Fülöp-szigeteki fővárosban, Manilában egy embert, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet parancsnoka volt a szíriai-török határ mentén. A férfi lakásán házilagos robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges alapanyagot és a terrorszervezetéhez hasonló zászlót találtak - jelentette hétfőn a Fülöp-szigeteki rendőrfőkapitány.

Ronald dela Rosa elmondása szerint a gyanúsított, Fahmi al-Aszvada, a hatóságok feltételezése szerint Egyiptomból származik. Őt és Fülöp-szigeteki barátnőjét, Anabel Moncera Salipadát még a múlt héten vették őrizetbe a rendőrség külföldi partnerei által nyújtott hírszerzési információk alapján.

Sajtótájékoztatóján a Fülöp-szigeteki rendőrfőkapitány elmondta, hogy al-Aszvadánál őrizetbe vételekor egy hamis tunéziai útlevelet találtak. A nyomozás szerint a férfi 2016 júliusában érkezett a Fülöp-szigetekre, hamis útlevelével sikerült félrevezetnie a hatóságokat.

Dela Rosa szerint azt gyanítják, hogy a férfi feladatai közé toborzás is tartozott, bár ezzel kapcsolatosan a rendőrfőkapitány nem szolgált bizonyítékkal.

A nyomozók jelenleg a két gyanúsított és a helyi, illetve külföldi fegyveres csoportok közötti lehetséges kapcsolatokat vizsgálják, illetve azt, hogy részt vettek-e bárminemű terrorista tevékenységben. Emellett azt próbálják kideríteni, hogy al-Aszvada részt vett-e Marawi ostromában, amelyet az Iszlám Államnak hűséget fogadott Maute Fülöp-szigeteki fegyveres csoport indított tavaly májusban.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Színtiszta hibrid háború
    Lényegében önleleplező az AI közleménye: nyilvánosan vállalja, hogy a hibrid háborús tankönyv szerint zajlanak az akciók Magyarországon. Budapesten egy kijevi eseménysort akarnak elindítani.
  • Permanens forradalom
    Hát igen, vannak Nagy Idők és vannak nagy pillanatok. És adjunk hálát a Sorsnak, hogy ismét részesei lehetünk.
MTI Hírfelhasználó