A tizenharmadik nap hozhatja a magyar érmet
2018. február 21. 18:02

A magyar csapatnak csütörtökön lesz utoljára esélye érmet szerezni a phjongcshangi téli olimpián.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók utolsó versenynapja ráadásul dupla lehetőséget kínál, ugyanis a legjobb négy között, azaz az A döntőben induló férfi váltó mellett férfi 500 méteren Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang is a dobogóra pályázik. Előbbi az egész olimpián nagyszerűen szerepel, döntőbe jutott 1500, majd 1000 méteren is, az egyetlen elrontott futama éppen az utóbbi táv fináléjában volt, amikor kizárták. A leghosszabb egyéni számban viszont ötödikként zárt, éremszerzési esélyét a kanadai Charles Hamelin szabálytalansága vette el. Előzetesen Liu Shaolin azt ígérte, hogy minden számban döntőt fut, ennek a bravúrnak az eléréséhez pedig már csak az erősségének számító 500 méter hiányzik.

"Sanyi az a versenyző, aki ötvenből 45-ször jól dönt" - mondta az 500 méter két évvel ezelőtti világbajnokáról Bánhidi Ákos csapatmenedzser. Hozzátette, ahogy a nőkre igaz volt a legrövidebb távon, úgy a Liu fivérekre is, hogy ha a rajtot követően továbbjutó helyen állnak, akkor szabályos körülmények között csak olyan riválisnak van esélye megelőzni őket, aki világcsúcson belüli időt tud.

Az MTK 22 éves gyorskorcsolyázója a negyeddöntőben papíron nem került nehéz ötösbe, ugyanakkor ezúttal a hármas pályáról indulhat. A kínai Ren Ziwei és az orosz Alekszandr Sulginov egyikének megelőzése viszont nem okozhat gondot olyan versenyzőnek, aki éremre vágyik. A minden távon junior világbajnok Liu Shaoang a kettes rajtpozíciójával jobb helyzetben van, ugyanakkor ő együtt szerepel majd az 1500 méter dél-koreai bajnokával, Lim Hjo Dzsunnal. A 19 éves tehetségnek, aki eddig az 1000 és 1500 méteres versenyét is elrontotta egy-egy kizárással, két holland és egy kazah ellenfelet kell maga mögött tartania, ami korántsem lehetetlen. Ő úgy fogalmazott, minden fejben dől majd el.

Érdekesség, hogy két éve Liu Shaolin Sándor éppen a Koreai Köztársaságban, de nem a kangnungi jégcsarnokban, hanem Szöulban lett világbajnok úgy, hogy akkor testvére is fináléba jutott, sőt, bronzérmet szerzett 500-on.
A fogadóirodák szerint három nagy esélyese van a sprintszámnak: a legnagyobb favorit a táv kétszeres világbajnoka, a kínai Vu Ta-csing, őt követi Liu Shaolin és dél-koreai Hvang Dae Hon.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes férfi váltó a dél-koreai, a kínai és a kanadai négyessel szerepel együtt a fináléban. Pontszerzőnek még nem tekinthető, mert kizárás esetén a kisdöntő végére sorolják a vétkeseket.

"Talán egy fokkal a kanadaiak gyengébbek a másik három stafétánál a negyedik emberük miatt, ha nagy iram lesz az elejétől, akkor akár le is szakadhatnak emiatt" - mondta Bánhidi.

A csütörtöki napon szintén érdekelt lesz női 1000 méteren a harmadik olimpiáján szereplő Keszler Andrea, de tőle bravúr lenne a továbbjutás a negyeddöntőből. Az 500-on tizedik tatabányai versenyző ötösében szerepel az ötszörös világbajnok dél-koreai Sim Szuk Hi, az 500-on ezüstérmes holland Yara van Kerkhof, illetve a szám vb-bronz- és Eb-ezüstérmese, a szintén holland Suzanne Schulting is, de az orosz Jekatyerina Jefremenkova sem könnyű ellenfél.
A magyarok a dél-koreai játékokon eddig egy-egy negyedik, ötödik és hatodik helyet gyűjtöttek. Az elmúlt három világbajnokságon viszont összesen kilenc érmet, s mindegyiken legalább kettőt nyertek.

De nemcsak Kangnungban lesz magyar érdekelt, ugyanis Phjongcshangban a férfi műlesiklásban ismét rajthoz áll Kékesi Márton és Samsal Dalibor. Mindkettőjüknek ez a legjobb száma. A világ viszont minden bizonnyal az immár kétszeres bajnok osztrák Marcel Hirscher és az óriás-műlesiklásban mögötte második Henrik Kristoffersen csatájára lesz kíváncsi. A nőknek a péntekre várható viharos időjárás miatt előrehozták a kombinációs versenyét, amelyben az óriás-műlesiklásban győztes Shiffrin a legnagyobb favorit.

Az északi összetett csapatversenyében kétségtelenül a német váltó az aranyesélyes, mivel versenyzői mindkét egyéni számot megnyerték, ráadásul másodjára az egész dobogót kisajátították. A 4x6 kilométeres női sílövő váltók küzdelmében ugyancsak a világbajnoki címvédő németek a legesélyesebbek az aranyra, Laura Dahlmeier harmadik diadalát arathatja Phjongcshangban. A női jégkorongtornán pedig sorozatban ötödször lehet első a kanadai csapat, amelynek ehhez az amerikaiakat kell legyőznie.

Csütörtökön kilenc számban avatnak bajnokot.

A program magyar idő szerint (a sportág után zárójelben, hogy hány számban hirdetnek győztest):
Alpesi sí (2):

férfi műlesiklás (Kékesi Márton, Samsal Dalibor) 1. futam 2.00, 2. futam 5.30
női kombináció - lesiklás 3.00, műlesiklás 7.00

Síakrobatika (1):
férfi félcső döntő 3.30

Hódeszka (1):
női big air döntő 1.30
férfi és női párhuzamos óriás-műlesiklás selejtező 4.00

Jégkorong (1):
nők, döntő: Kanada-Egyesült Államok 5.10

Északi összetett (1):
csapat - nagysánc 8.30, 4x5 km-es sífutás 11.20

Rövidpályás gyorskorcsolya (3):
férfi 500 m negyeddöntő (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor) 11.00, elődöntő 11.42, döntő 12.13
női 1000 m negyeddöntő (Keszler Andrea) 11.14, elődöntő 11.51, döntő 12.26
5000 m váltó döntő (Magyarország) 12.52

Curling:
férfi elődöntő 12.05

Sílövészet (1):
4x6 km női váltó 12.15

m4sport.hu
Címkék:
  • Színtiszta hibrid háború
    Lényegében önleleplező az AI közleménye: nyilvánosan vállalja, hogy a hibrid háborús tankönyv szerint zajlanak az akciók Magyarországon. Budapesten egy kijevi eseménysort akarnak elindítani.
  • Permanens forradalom
    Hát igen, vannak Nagy Idők és vannak nagy pillanatok. És adjunk hálát a Sorsnak, hogy ismét részesei lehetünk.
MTI Hírfelhasználó