Tusk: az intézményi kérdések lesznek a középpontban
2018. február 21. 21:51

Elsősorban az Európai Unió intézményi kérdéseiről, azon belül az esetleges reformokról, valamint a következő hétéves költségvetési keretről egyeztetnek pénteki informális csúcstalálkozójukon az uniós vezetők Brüsszelben - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán.

Az ülésen a brit miniszterelnök nem lesz jelen, csak az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése után bennmaradó tagországok állam- és kormányfői.

Tusk a résztvevőknek küldött meghívólevelében arról számolt be, hogy elsőként az Európai Parlament megváltozó összetételéről lesz szó. Kiemelte, az EP javaslata, melynek értelmében 751-ről 705-re csökkentenék a képviselők számát, figyelembe veszi a demográfiai változásokat, a fennmaradó helyeket pedig az EU jövőbeli bővítésére tarthatnák fenn. Hozzátette, már a jövő évi európai választások során kevesebb lehet a képviselői helyek száma.

A második napirendi pont a 2014-ben először kipróbált, úgynevezett csúcsjelölti rendszerrel kapcsolatos, amelynek keretében az európai pártok megnevezik a saját listavezetőiket, akiket az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölnek, és a parlament a legtöbb mandátumot szerző párt jelöltjének megválasztásáról szavaz elsőként.

Az uniós vezetők ezután azon javaslatról fognak tárgyalni, miszerint az EP-képviselők egy részét páneurópai listákról választanák meg. Ugyan a képviselő-testület nemrég ez ellen foglalt állást, Tusk szerint "a terv nem elvetendő, mindenképpen érdemes lesz megvitatni a 2024-es választásokat illetően".

A tájékoztatás szerint szó lesz még az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének esetleges összevonásáról és az európai biztosok számáról is.

A következő főbb téma a 2020 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetés. Tusk emlékeztetett rá, hogy korábban prioritásként határozták meg az illegális migráció megfékezését, az európai biztonság és védelem megerősítését, valamint az Erasmus-program finanszírozásának kibővítését. Rámutatott azonban, hogy az Egyesült Királyság kiválása miatt keletkező "költségvetési űr" kérdésével is foglalkozni kell.

"A tárgyalásokat több okból is gyorsabban kellene lefolytatni a megszokottnál. Mindenképp erre kell törekednünk, de realistának kell maradnunk" - húzta alá.

MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Konferencia - a nagy nemzetek mellett nagy gondolatokra is szükség van
  Minden idők legfontosabb kihívásának nevezte a migrációt, valamint az ezzel összefüggő, a helyi és regionális identitás vonatkozásában tapasztalt problémákat a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Semjén: az állam és az egyház együttműködése a járható út
  Nem tudok elképzelni jobb "befektetést" a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció - jelentette ki Semjén Zsolt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztabereken vasárnap.
MTI Hírfelhasználó