IDU - A jobbközép összefogásról is tárgyalt Novák Katalin
2018. február 21. 22:57

Az aktuális politikai kihívások értékeléséről, valamint a jobbközép pártok közötti összefogás erősítéséről volt szó a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) éves konferenciáján Madridban, ahol megválasztották a szövetség új elnökét is - összegezte a tanácskozás eredményeit Novák Katalin, Fidesz alelnök, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán telefonon nyilatkozva.

A résztvevők által megfogalmazott kihívások közül Novák Katalin kiemelte a szélsőséges politikai erők térnyerését és a demográfiai problémákat.

Mint mondta, a konferencián felszólalva hangsúlyozta a nyílt, érthető beszéd és a határozott fellépés fontosságát a fenyegető jelenségekkel szemben, valamint azt, hogy "valóban azt képviseljük, amit a választóink fontosnak tartanak, és hogy ne távolodjon el a politikai elit a választóktól".

"Ezért is olyan kiemelten fontos számunkra a biztonságnak a kérdése, hogy a magyar emberek tudják, hogy Magyarország egy biztos pont, egy olyan biztonságos sziget ebben a változó és fenyegetett világban, ahol számíthatnak arra, hogy a jövőben is ezt a biztonságot fogjuk garantálni nekik" - fogalmazott az államtitkár.

Novák Katalin kitért arra, hogy az IDU tagpártjai védendő értéknek tekintik a családot. Európában a népességfogyást meg kell állítani, ennek a problémának a megoldását a magyar kormány a családpolitikában, a családok erősítésében látja - jegyezte meg.

Az Emmi államtitkára kétnapos madridi útján erről a témáról is megbeszélést folytatott Mario Garcés spanyol szociális és esélyegyenlőségi államtitkárral, mivel - mint mondta - mindkét ország számára hasonlóan fontos kérdés a fiatalok gyermekvállalási kedvének ösztönzése.

Kiemelte, hogy a spanyol kormánytag elsősorban a magyarországi bölcsődei rendszer fejlesztésének folyamatáról érdeklődött, és kérte a tapasztalatok részletes megosztását.

Emellett szót váltottak az elöregedő társadalom problémájának kezeléséről is. Ez a probléma Spanyolországban igen jelentős, mivel a világon itt az egyik legmagasabb a születéskor várható élettartam - tette hozzá.

A 63 ország 71 jobbközép pártját tömörítő Nemzetközi Demokrata Unió Stephen Harper volt kanadai miniszterelnököt választotta elnökévé a madridi konferencián tartott tisztújításon.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó