IDU - A jobbközép összefogásról is tárgyalt Novák Katalin
2018. február 21. 22:57

Az aktuális politikai kihívások értékeléséről, valamint a jobbközép pártok közötti összefogás erősítéséről volt szó a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) éves konferenciáján Madridban, ahol megválasztották a szövetség új elnökét is - összegezte a tanácskozás eredményeit Novák Katalin, Fidesz alelnök, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán telefonon nyilatkozva.

A résztvevők által megfogalmazott kihívások közül Novák Katalin kiemelte a szélsőséges politikai erők térnyerését és a demográfiai problémákat.

Mint mondta, a konferencián felszólalva hangsúlyozta a nyílt, érthető beszéd és a határozott fellépés fontosságát a fenyegető jelenségekkel szemben, valamint azt, hogy "valóban azt képviseljük, amit a választóink fontosnak tartanak, és hogy ne távolodjon el a politikai elit a választóktól".

"Ezért is olyan kiemelten fontos számunkra a biztonságnak a kérdése, hogy a magyar emberek tudják, hogy Magyarország egy biztos pont, egy olyan biztonságos sziget ebben a változó és fenyegetett világban, ahol számíthatnak arra, hogy a jövőben is ezt a biztonságot fogjuk garantálni nekik" - fogalmazott az államtitkár.

Novák Katalin kitért arra, hogy az IDU tagpártjai védendő értéknek tekintik a családot. Európában a népességfogyást meg kell állítani, ennek a problémának a megoldását a magyar kormány a családpolitikában, a családok erősítésében látja - jegyezte meg.

Az Emmi államtitkára kétnapos madridi útján erről a témáról is megbeszélést folytatott Mario Garcés spanyol szociális és esélyegyenlőségi államtitkárral, mivel - mint mondta - mindkét ország számára hasonlóan fontos kérdés a fiatalok gyermekvállalási kedvének ösztönzése.

Kiemelte, hogy a spanyol kormánytag elsősorban a magyarországi bölcsődei rendszer fejlesztésének folyamatáról érdeklődött, és kérte a tapasztalatok részletes megosztását.

Emellett szót váltottak az elöregedő társadalom problémájának kezeléséről is. Ez a probléma Spanyolországban igen jelentős, mivel a világon itt az egyik legmagasabb a születéskor várható élettartam - tette hozzá.

A 63 ország 71 jobbközép pártját tömörítő Nemzetközi Demokrata Unió Stephen Harper volt kanadai miniszterelnököt választotta elnökévé a madridi konferencián tartott tisztújításon.

MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Konferencia - a nagy nemzetek mellett nagy gondolatokra is szükség van
  Minden idők legfontosabb kihívásának nevezte a migrációt, valamint az ezzel összefüggő, a helyi és regionális identitás vonatkozásában tapasztalt problémákat a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Semjén: az állam és az egyház együttműködése a járható út
  Nem tudok elképzelni jobb "befektetést" a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció - jelentette ki Semjén Zsolt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztabereken vasárnap.
MTI Hírfelhasználó