Merényletre készült egy külföldi Szentpétervárott
2018. február 22. 17:49

Egy szentpétervári merényletre készülő közép-ázsiai migráns letartóztatásáról számolt be csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A gyanúsított nevét és állampolgárságát az FSZB szentpétervári és Leningrád megyei parancsnoksága nem nevezte meg. A kiadott közlemény szerint az elfogott személy tömegközlekedési objektumokat és népes helyeket szándékozott megtámadni. A gyanúsított ellen vizsgálat indult.

A szentpétervári metróban tavaly április 3-án öngyilkos merényletet követtek el, amelynek 16 halálos áldozata volt, a támadásban további 102-en megsebesültek. A robbantással összefüggésben az orosz hatóságok legkevesebb tizenegy közép-ázsiai származású embert vettek eddig őrizetbe. Az öngyilkos merénylő kirgizisztáni üzbég volt, csakúgy mint több feltételezett társa.

December 17-én Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott amerikai hivatali partnerének, Donald Trumpnak, amiért az amerikai Központi Hírszerző Szolgálattól (CIA) kapott információnak köszönhetően újabb pokolgépes terrortámadásokat sikerült megakadályozni Oroszország "északi fővárosában".

December 28-án Szentpétervár egyik szupermarketében robbantás történt, amelynek következtében 18-an sérültek meg. A hatóságok két nappal később közölték: elfogták a gyanúsítottat, aki sajtóértesülések szerint egy 35 éves helyi lakos, Dmitrij Lukjanyenko, a "nacionalista és okkultista" New Age mozgalom követője.

Jurij Csajka orosz főügyész múlt csütörtökön kijelentette, hogy Oroszországban tavaly 24 terrortámadást sikerült megakadályozni.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Folytatódott a cirkusz
  Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak civil szervezetek, az ellenzéki pártok támogatásával vasárnap Budapesten. Több vidéki városban is szerveztek megmozdulást, azok már mind rendzavarás nélkül véget értek.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
MTI Hírfelhasználó